fbpx
 • nl en
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
 • Magazine
 • Menu
 • Info
 • Contact
 • Con Amore Opleidingen
  p/a BounceSpace
  Overtoom 141
  1054 HG Amsterdam
  085 888 9315 info@conamore.com
 • Volg ons
 • Terug naar artikelen overzicht

  Wat leer je in een opleiding tot holistisch therapeut of coach?

  Ben je geïnteresseerd in een opleiding tot holistisch therapeut of coach? Overweeg je een carrièreswitch en voel je je aangetrokken tot de holistische visie? In deze blog ontdek je wat een opleiding tot holistisch therapeut of coach inhoudt en welke mogelijkheden er zijn na afronding van de opleiding.
  Download e-Book 'Holistisch therapeut worden'

  In een opleiding tot holistisch therapeut of coach leer je om cliënten op een holistische manier te ondersteunen in hun zoektocht naar zelfkennis en zelfbewustzijn. De helende relatie met je cliënt is het belangrijkste onderdeel in het coachen van cliënten. Hierin pas je de methodes en technieken toe die je je tijdens de opleiding eigen maakt. 

  In deze blog lees je meer over wat een opleiding tot holistisch coach inhoudt en wat je in deze opleiding leert. Con Amore-copywriter Annelon Geluk ging hiervoor in gesprek met Gerhard Böckler. Gerhard werkte als huisarts en was directeur van een holistisch gezondheidscentrum. Al jaren leidt Gerhard mensen op tot holistisch coach; sinds kort doet hij dit in samenwerking met Con Amore. 

  Opleidingen tot holistisch therapeut of coach verschillen zeer per opleidingsinstituut. In dit interview legt Gerhard uit wat er in de post-hbo opleiding Holistisch Coach van Con Amore aan bod komt.

   

  Wat houdt de opleiding tot holistisch coach in?

  In de opleiding tot holistisch coach leer je hoe je cliënten kunt helpen om betekenis te geven aan fysieke, emotionele en psychische symptomen. Je steunt je cliënten bij het ontwikkelen van hun eigen potentieel om door moeilijkheden te groeien en deze te zien als prikkel tot verandering. Je ziet de moeilijkheden dus niet als problemen die opgelost moeten worden.

  In de opleiding leer je om met empathie en een open hart te luisteren en anderen op een holistische manier te ondersteunen in hun zoektocht naar zelfkennis en zelfbewustzijn. De helende relatie die je weet op te bouwen, staat centraal in je werk als holistisch coach.

  Je leert cliënten volgens een integratieve benadering begeleiden. Dit houdt in dat je als coach verschillende therapievormen kunt combineren en toespitsen op wat je cliënt nodig heeft. 

   

  Moet je bepaalde voorkennis hebben om de opleiding tot holistisch coach te volgen?

  Gerhard: “Nee, het gaat om de interesse en motivatie. Ik heb mensen met verschillende achtergronden lesgegeven. Bijvoorbeeld hoogleraren wiskunde, musici, huisartsen en net afgestudeerde studenten. De redenen om de opleiding tot holistisch coach te volgen, lopen uiteen. Je kunt beter in je werk willen zijn, ander werk willen doen, mensen op een andere manier willen begeleiden of een andere groep mensen willen begeleiden. Het moet bij jou als persoon passen. Je interesse en motivatie zijn het belangrijkst.’’

  De opleiding tot holistisch coach is officieel een post-hbo opleiding. Daarom bezitten veel mensen al een hbo-opleiding en hebben zij een opleiding Medische of Psychosociale Basiskennis gedaan. Soms is het bezitten van hbo werk- en denkniveau voldoende om een post-hbo opleiding te volgen. Dit kan blijken uit een gesprek dat je hebt met de aanbieder van de opleiding. 

   

  Wat is het verschil tussen een opleiding tot holistisch therapeut en de opleiding tot holistisch coach?

  Een groot verschil tussen een therapeut en een coach is dat een therapeut behandelt en een coach begeleidt. Gerhard: “In een opleiding tot therapeut leer je op een bepaalde manier behandelen. Hierbij ben je georiënteerd op het probleem. Je kijkt naar het verleden, naar wat er is misgelopen en wat je kunt behandelen. In een opleiding tot holistisch therapeut leer je iemand te steunen bij de behandeling en de klacht weg te krijgen.”

  Als holistisch coach zie je het potentieel van iemand. Je wilt de ander steunen om hulpbronnen te vinden en benutten voor de innerlijke behoefte aan verandering. “De vragen die je daarbij aan je cliënt stelt zijn bijvoorbeeld: ‘Waar willen we naartoe? En wat kunnen we doen om dat te bereiken?’ Denk hierbij aan veranderingen die je kunt doorvoeren in je levensstijl en het uitproberen van andere gewoontes. Zie het als een experiment. De expert daarvoor is je cliënt. Dat is een heel andere benadering: je begeleidt de ander. Jullie bewandelen samen het pad’’, zegt Gerhard.

   

  Hoe is de opleiding tot holistisch coach opgebouwd?

  Gemiddeld duurt de opleiding tot holistisch coach 2 jaar. In de opleiding tot holistisch coach richt je je eerst op je eigen ervaring en thema’s. Je leert een basishouding als coach ontwikkelen, waarbij je in contact kunt komen en blijven met jezelf. Je reflecteert op je eigen handelen. Je wordt continu uitgenodigd om je eigen handelen en veronderstellingen met open nieuwsgierigheid te onderzoeken.

  Je leert om samen met de ander het proces te doorlopen, zonder de ander te willen veranderen. In de opleiding tot holistisch coach ontwikkel je vaardigheden om met je aandacht aanwezig te blijven, mee te voelen en te overleggen met de ander. Dit is de voorbereiding op het begeleiden van cliënten. Dit oefen je in proefsessies met andere studenten. 

  Vervolgens pas je wat je hebt geleerd toe in het begeleiden van proefcliënten. Je richt je op het toepassen van de kennis, vaardigheden en interventies in een begeleidingstraject. 

  Welke onderwerpen komen aan bod in de opleiding tot holistisch coach?

  Je leert over allerlei methoden, technieken en interventies die je als holistisch coach kan inzetten in de begeleiding van cliënten. In de opleiding leer je onder andere over:

  Gerhard: “Het belangrijkste aspect is de relatie met je cliënt. In de relatie met de ander benut je de methodes en technieken die je hebt geleerd in de opleiding. De relatie die je met je cliënt creëert, is gebaseerd op jouw principes en op hoe je naar het leven kijkt. Vanuit jouw levensovertuiging ontwikkelen zich helende coachingsrelaties.’’

  “Je leert om in de relatie met je cliënt te investeren. Om aanwezig en open te blijven. Ook leer je om empathisch en tolerant te zijn. Je cliënt heeft alle antwoorden en je wilt hem daarin steunen om die bij zichzelf te vinden. Je luistert goed en je stelt vragen die voor de ander belangrijk zijn. Je weet hoe je je cliënt in de veiligheid van een sessie op een nieuwe manier kunt laten kijken naar de moeilijkheden die hij ervaart. Zo kan eventueel zijn visie op problemen veranderen en kunnen er andere oplossingen aan het licht komen.’’

  In de opleiding leer je hoe je als coach veiligheid kunt bieden aan je cliënt. Dit begint bij jezelf. Onderdeel van de opleiding is dus dat je jezelf veilig kunt voelen en ontspannen, zodat je dat gevoel van veiligheid en ontspanning ook aan je cliënten kunt overbrengen. Dit doe je via lichaamstaal, bijvoorbeeld via je gezichtsuitdrukking en houding. Daarnaast is het belangrijk dat je integer bent in wat je zegt, doet en voelt. Dat creëert vertrouwen. 

  “De dingen die je later met je cliënten zult doen, ervaar je eerst zelf. Dat is een van de principes van de opleiding tot holistisch coach. Je kunt niet met andere mensen processen doorlopen die je niet zelf hebt beleefd. De hele opleiding bouwt eigenlijk op directe ervaring en beleving. Leren door ervaren. Je reflecteert op je leven en kijkt hoe je dit kunt veranderen en wat je daarvoor nodig hebt.’’

  In de opleiding leer je hoe je lichaamswerk toepast bij het coachen van je cliënten. Lichaamswerk is het bewust beleven van je lichaam. Je leert om te kijken naar de klacht van je cliënt en goede vragen te stellen, zodat je cliënt zich bewust wordt van wat het lichaam wil vertellen. Door aandacht te brengen naar het lichaam, word je je bewust van wat je voelt. Als holistisch coach benut je dit. Een lichamelijke klacht, zoals nekpijn, kan een diepere betekenis hebben. Je leert cliënten hierin te begeleiden en naar het grotere geheel te kijken.

   

  Met welke thema’s maak je kennis tijdens de opleiding tot holistisch coach?

  Je leert om verander- en ontwikkelprocessen bij verschillende levensgebieden te begeleiden. Denk hierbij aan:

   

  Hoe ziet het werk als holistisch coach eruit na het afronden van de opleiding?

  Na het volgen van de opleiding kun je cliënten met hulpvragen op de verschillende levensgebieden begeleiden. Je kunt ervoor kiezen om je in een van deze levensgebieden te specialiseren, bijvoorbeeld als je veel ervaring hebt met een bepaald thema. Als holistisch coach kun je je aansluiten bij een gezondheidscentrum of natuurlijk je eigen praktijk starten. 

  Gerhard ziet dat sommige studenten het roer volledig omgooien na het volgen van de opleiding, terwijl andere de kennis integreren in hun huidige werk, relaties en leven. 

  Gerhard: “Een student van mij was musicus; zij begeleidt nu andere muzikanten bij hun faalangst. Zij begrijpt de faalangst en podiumangst uit eigen ervaring en daarom kan zij anderen hier goed in begeleiden. Een andere student werkte als bankmedewerker en is na de opleiding met dit werk gestopt om haar eigen coachingspraktijk op te richten. Ook heb ik een mede-eigenaar van een technisch bedrijf mogen opleiden. Zij heeft haar deel van het bedrijf verkocht en is daarna haar eigen praktijk gestart. Natuurlijk zijn er ook mensen die de opleiding tot holistisch coach volgen en in hun oude baan blijven. Hun relatie met mensen is totaal anders. Ze kunnen nu luisteren en hoeven anderen niet meer te veranderen. Dat geeft een gevoel van tevredenheid, ontspanning en vertrouwen.”

  In het najaar van 2024 bieden Gerhard Böckler en Daphne Rouwenhorst de opleiding tot Holistisch Coach aan bij Con Amore. Omdat het kiezen van een opleiding een belangrijke stap is, organiseren we regelmatig online infoavonden. Tijdens deze avond krijg je een voorproefje van wat holistisch coaching inhoudt en beantwoorden Gerhard en Daphne je vragen met alle liefde. Voel je uitgenodigd!

  Tekst: Annelon Geluk

  Kom je oriënteren!

  Wil jij weten of de opleiding Holistisch Coach iets voor jou is? Kom je dan oriënteren tijdens onze online infoavond. Krijg een voorproefje van wat holistisch coaching inhoudt en maak kennis met de docenten Gerhard en Daphne.

  Meld je aan

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Nu aanmelden

  Aanmelden voor onze nieuwsbrief

 • Info
 • Bedrijf
 • Volg ons
 • Copyright © | Con Amore B.V. | 2024