fbpx
 • nl en
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
 • Magazine
 • Menu
 • Info
 • Contact
 • Con Amore Opleidingen
  p/a BounceSpace
  Overtoom 141
  1054 HG Amsterdam
  085 888 9315 info@conamore.com
 • Volg ons
 • Naar nascholingsoverzicht

  Moreel trauma

  Moreel trauma ontstaat nadat iemand een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt waarbij het moreel kompas werd aangetast. Maak kennis met het begrip waardoor je als therapeut de mogelijkheid hebt om met je cliënt toe te werken naar een vorm van acceptatie en vergeving.
  Data & inschrijven

  Nascholing ‘Moreel trauma’

  Moreel trauma ontstaat nadat iemand een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt waarbij het moreel kompas werd aangetast. Dit gebeurt als iemands normen en waarden worden geschonden door zichzelf of anderen. Een cliënt kan het vertrouwen in een rechtvaardige wereld verliezen en diverse klachten ontwikkelen. Denk aan schuld, schaamte, boosheid of moreel verraad, met een gevoel van vervreemding tot gevolg.

  Moreel trauma kan bijvoorbeeld ontstaan bij ziekenhuispersoneel dat, ten tijde van COVID-19, traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt of bij mensen die in geüniformeerde beroepen werken. De term wordt steeds vaker genoemd binnen de psychologie, ondanks dat het geen officiële diagnostische status heeft in de DSM-5.

  Inzicht in moreel trauma geeft jou als therapeut de mogelijkheid om met je cliënt toe te werken naar een vorm van acceptatie en vergeving. Dankzij de diverse behandeltechnieken die je tijdens deze nascholing leert, ontstaat er voor je cliënten weer ruimte voor een nieuwe verbinding met de wereld om hen heen.

  Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden.

  1. Agenda & inschrijven
  2. Wat leer je?
  3. Wat kun je na deze nascholing?
  4. Review
  5. Praktische informatie
  6. Voor wie is deze nascholing?
  7. Praktijkvoorbeeld
  8. De docent
  9. Accreditatie
  10. Nascholingen nieuwsbrief

  1. Agenda en inschrijven

  Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je in.

  Naar agenda

  2. Wat leer je?

  Tijdens de nascholing ‘Moreel trauma’ maak je aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden kennis met het begrip. Hoe is het concept ‘moreel trauma’ ontstaan? Hoe verhoudt het zich tot een posttraumatische stressstoornis? Wat zijn de verschillende gradaties? Hoe ziet een anamnese en casusconceptualisatie eruit? Wat kunnen de gevolgen van moreel trauma zijn? 

  Je leert hoe je moreel trauma (h)erkent bij jezelf, je collega’s en/of cliënten en welke invloed het heeft op het gedrag. Daarnaast krijg je meer zicht op verschillende evidence-based behandelvormen en leer je om als hulpverlener met je cliënt te werken aan herstel. Het aangeboden lesmateriaal is een breed palet aan wetenschappelijk onderzoek, praktijkvoorbeelden, praktische handvatten en eigen inbreng van de deelnemers.

  De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:

  3. Wat kun je na deze nascholing?

  4. Review

  "Wat heb ik een geweldige ervaring gehad bij jullie. Gemotiveerd, gepassioneerd, begaan, inhoudelijk hoog niveau, om er maar een paar te noemen. En dat door een heel fijn team!"

  5. Praktische informatie

  Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden.

  Data
  : zie agenda
  Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur
  Contactdag: 1 dag
  Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur.
  Investering: €175 (online), €195 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal
  Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat, koffie/thee
  Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld

  Online of op locatie

  Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.

   

  6. Voor wie is deze nascholing?

  De nascholing ‘Moreel trauma’ legt een basis voor mensen in de complementaire en reguliere hulpverlening die zelf of met cliënten te maken hebben die moreel ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt.

  7. Praktijkvoorbeeld

  Iris (31) komt in je praktijk met gevoelens van schuld, boosheid en verdriet. Ze vertelt dat ze als verpleegkundige tijdens de eerste coronagolf aan het bed van een patiënt zat die diezelfde nacht overleed. Ze was op dat moment de enige die bij hem mocht zijn en hield zijn hand vast. Iris droeg een mondmasker, handschoenen en een wit beschermingspak. Ze vond het fijn dat ze bij hem kon zijn, maar haar moreel kompas vertelde haar dat zijn familieleden daar hadden moeten zitten. Dankzij de nascholing kun je haar gevoelens verklaren vanuit een helder kader. Samen kijken jullie naar haar negatieve overtuigingen en vanuit bewustwording werken jullie richting acceptatie en vergeving.

  8. Docent Helma

  Helma studeerde in 2012 af aan de Open Universiteit als psycholoog en specialiseerde zich in PTSS. Gaandeweg merkte zij dat bepaalde klachten en gedrag in stand blijven, ondanks een geslaagde PTSS behandeling. Om dit beter te begrijpen is Helma op onderzoek uitgegaan en enkele jaren geleden in aanraking gekomen met het thema ‘moreel trauma’. Met de kennis van moreel trauma onderzoekt zij nu samen met haar cliënten de puzzelstukjes in hun verhaal om pijnlijke herinneringen echt te doorvoelen en verwerken. En omdat het bij moreel trauma gaat over levensvragen die breder liggen dan alleen het psychologische aspect, is het voor Helma belangrijk om dit thema binnen de reguliere en complementaire zorg steviger op de kaart te zetten.

  9. Accreditatie

  Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.

  10. Nascholingen nieuwsbrief

  Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.

  Schrijf je in

  Meer lezen over complementaire zorg?

  Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.

  Neem een kijkje op ons blog

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Nu aanmelden

  Aanmelden voor onze nieuwsbrief

 • Info
 • Bedrijf
 • Volg ons
 • Copyright © | Con Amore B.V. | 2024