Als therapeut zul je in aanraking komen met cliënten die een vorm van (ingrijpend) verlies ervaren. Tijdens deze nascholing leer je wat rouw is, krijg je handvatten aangereikt om het gesprek over verlies en rouw aan te gaan en oefen je met de gespreksvoering.
Data & inschrijven
Nascholing ‘In gesprek over rouw en verlies’
Rouw is heel persoonlijk. Het verloopt niet in vaste, opeenvolgende fasen; elk rouwproces is uniek. Ondanks dat we allemaal te maken hebben met rouw en verlies in ons leven, roept het vaak nog veel ongemak op. Bij ongeveer 10 procent van de mensen ontstaan psychische problemen na een ingrijpend verlies.
Rouw kan zich op alle levensgebieden voordoen. Iemand kan rouwen om het verlies van een dierbare, maar ook om het verlies van zijn gezondheid of werk. Ook kan iemand rouwen wanneer het leven anders loopt dan gehoopt of verwacht. Rouw is meer dan een emotioneel proces en heeft te maken met onze pogingen om een (ingrijpend) verlies te integreren in wie we zijn.
Als therapeut zul je in aanraking komen met cliënten die een vorm van (ingrijpend) verlies ervaren. Tijdens deze nascholing leer je wat rouw is, krijg je handvatten aangereikt om het gesprek over verlies en rouw aan te gaan en oefen je met de gespreksvoering.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden.
1. Data & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Data & inschrijven
Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je in.
Naar agenda
2. Wat leer je?
Aan de hand van theorie, modellen en praktijkvoorbeelden leer je wat rouw is. Je krijgt inzicht in de ontwikkeling in het omgaan met rouw in Nederland. Welke verschillende vormen van rouw bestaan er en wanneer spreken we van gecompliceerde rouw? Je leert het gesprek aangaan over rouw, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de rouwende. Ook krijg je handvatten aangereikt om structuur aan te brengen in deze gesprekken.
De volgende onderwerpen komen tijdens deze nascholing aan bod:
Verlies en rouw
Soorten verlies
Uitingsvormen van rouw: emotioneel, fysiek, cognitief en gedragsmatig
De hechtingstheorie; hoe hechting te relateren is aan rouw
Ontwikkeling van de modellen
Het hedendaags model van rouw
Het gesprek aangaan over rouw
Basistechnieken in de verliesbegeleiding
Biopsychosociale uitgangspunt en de aandachtsdriehoek
De persoonlijke archiefkast als structurerend instrument
3. Wat kun je na deze nascholing?
Na deze nascholing kun je:
Uitleggen hoe verlies en rouw zich tot elkaar verhouden.
Verschillende vormen van rouw herkennen, zoals de persisterende complexe rouwstoornis (DSM-5).
Kenmerken van de verschillende uitingen van rouw benoemen.
Aan de hand van de hechtingstheorie verduidelijken hoe mensen verschillend omgaan met rouw.
De verschillende modellen van rouw uitleggen.
De verliesimpact inventariseren aan de hand van het biopsychosociale uitgangspunt en de aandachtsdriehoek.
Een gesprek over verlies en rouw voeren aan de hand van de basistechnieken.
4. Review
"Wat heb ik een geweldige ervaring gehad bij jullie. Gemotiveerd, gepassioneerd, begaan, inhoudelijk hoog niveau, om er maar een paar te noemen. En dat door een heel fijn team!"
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat, koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze nascholing is geschikt voor therapeuten, coaches, cliëntondersteuners, verpleegkundigen, maatschappelijk of sociaalwerkers die meer kennis willen verwerven over verlies en rouw en hoe zij in gesprek kunnen gaan met rouwenden in hun praktijk.
7. Praktijkvoorbeeld
Lena (52) is vorig jaar - na een kort ziekbed - haar partner verloren. Eerst voelde ze zich emotioneel verdoofd, nu staan verdriet en boosheid op de voorgrond. Ze heeft onder andere nek- en schouderklachten. Verder heeft ze last van opdringende gedachten en beelden van rondom haar partners overlijden. Ze vermijdt de plekken waar ze vaak met haar partner kwam. Soms kan ze nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. Wanneer Lena jouw praktijk bezoekt, herken je de verschillende uitingen van rouw (fysiek, cognitief, emotioneel en gedragsmatig). Je bent in staat om haar verlies te bevragen en haar te ondersteunen bij haar rouwproces.
8. Docent Arousse
Arousse Tiedema volgde een opleiding verlies- en rouwtherapie. Na zo’n 20 jaar in verschillende Human Resources banen te hebben gewerkt, heeft zij sinds 2016 een praktijk als coach. Ze begeleidt mensen met stress- en burn-outklachten en op persoonlijke effectiviteit. Sinds 2021 begeleidt ze daarnaast cliënten die ingrijpende verliezen hebben ervaren. Daarnaast geeft ze workshops over levend verlies en stressmanagement. Het geeft Arousse veel voldoening om studenten te verrijken met kennis en kunde op het domein van de trage vragen, waartoe verlies en rouw behoort.
Lees verder
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog