Zie, hoor en voel hoe een menselijk lichaam functioneert. Leer wat er onder de huid gebeurt tijdens de werking van het anatomisch systeem.
Data & inschrijven
Nascholing ‘Snijzaal: romp, rug en bekken’
Bij complementaire opleidingen krijg je in tegenstelling tot de studie geneeskunde geen les in de snijzaal. Veel kennis die je als therapeut hebt opgedaan over de werking van het menselijk lichaam, komt dus rechtstreeks uit boeken.
Illustraties in klassieke anatomische boeken zijn voornamelijk gebaseerd op de beschrijvende anatomie, waarbij het lichaam overzichtelijk wordt opgedeeld. Fasciae worden doorgesneden om structuren van elkaar te scheiden. Je verliest hiermee de werkelijke weergave van het lichaam. Daarnaast geeft de beschrijvende anatomie geen antwoord op de vraag wat de oorzaak van de klacht kan zijn.
Om antwoord te krijgen op deze laatste vraag, gebruiken we tijdens de nascholing ‘Snijzaal – Romp, rug en bekken’ juist anatomische substraten waarbij niet elk deel gescheiden is van elkaar. De fasciedelen zijn intact gelaten waardoor je de onderlinge functionele relatie kunt bestuderen. Omdat de meeste preparaten nog flexibel zijn, kun je zelfs spanningsveranderingen in de fascia waarnemen. Je ziet, hoort en voelt echt hoe een menselijk lichaam functioneert.
De nascholing ‘Snijzaal – Romp, rug en bekken’ is van toegevoegde waarde als je je bezighoudt met het herstel van de vorm of de functie van de anatomie. Het bestuderen van gezonde anatomie, zoals dat alleen in de snijzaal kan, geeft een enorme verscherping in je diagnostische en interventievaardigheden. De nascholing in de snijzaal draagt hierdoor bij aan je verdere professionalisering als therapeut.
Tijdens deze snijzaaldag richten we ons op de romp, rug en het bekken. Ben je geïnteresseerd in de lesdag over de bovenste en onderste extremiteiten? Bekijk dan deze nascholing.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis te onderhouden.
1. Data & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Data & inschrijven
Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je direct in.
Inschrijven
2. Wat leer je?
De nascholing ‘Snijzaal – Romp, rug en bekken’ begint met een interessante lezing over o.a. het internationale gewrichtsmodel ‘Stability’. In de middag diepen we deze informatie uit aan de hand van anatomische substraten.
Op een unieke manier zie je wat er gebeurt met de aangrenzende anatomische gebieden als er trekspanning op fasciaal weefsel wordt gezet. Je ziet welke consequenties dit heeft voor de lage rug/bekkenregio. Je begrijpt beter hoe krachten werken op het bekken en de rug die zorgen voor stabiliteit.
Nieuwe aanpak: zelf preparaten vasthouden Tijdens een reguliere sessie in een snijzaal worden de preparaten alleen door de anatoom/docent gehanteerd. Bij Con Amore doen we dit anders. Wij zijn ervan overtuigd dat je het beste leert als je de preparaten van dichtbij en driedimensionaal kunt bestuderen. Daarom mag jij als student ook zelf de preparaten vasthouden.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Gewrichtsmodel ‘Stabillity’ met de principes ‘Form- and Forceclosure’.
Evidence-based studies naar de (functionele) anatomie en biomechanica van het bekken (o.a. SI-gewricht).
Integrale werking tussen verschillende structuren voor ‘corestability’ en belang van een diafragmale ademhaling.
Invloed van de ademhaling n.a.v. evidence-based studies naar fasciale verbindingen van het middenrif met omliggende weefsels.
Waarom een gezonde gang alleen mogelijk is met romprotatie.
3. Wat kun je na deze nascholing?
Het internationale gewrichtsmodel ‘Stability’ toepassen op elk synoviaal gewricht en daarmee ook het SI-gewricht.
Helder formuleren welke anatomische structuren een bijdrage leveren aan de core-stability.
Een beeld schetsen van oorzaak en gevolg aan een patiënt met lage rug-/bekkenklachten.
In eigen woorden toelichten waarom romprotatie de belangrijkste bewegingsfunctie is van de rug.
De voorwaarden scheppen om actief de romprotatie te bewerkstelligen bij een beperking van deze rotatie.
4. Review
"Ik weet dat K3 bestaat. John is typisch een 3K (Kennis, kunde, kwaliteit ) docent, weet de student met volle passie de lesstof op een simpele manier en tussentijdse humor te fascineren. Ik heb dit in de 27 jaar praktijkervaring/verplichte nascholingen niet eerder meegemaakt."
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis te onderhouden.
Data: zie ‘Data & inschrijven’ Lestijd: 09:30 tot 17:00 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voor deze nascholing is geen voorbereiding vereist, wel is er een aanvullende literatuurlijst beschikbaar gesteld door John Verwijs Investering: €250,- , via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: certificaat (PDF), koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
6. Voor wie is deze nascholing?
Complementaire, para- en medische beroepsgroepen die zich (gaan) richten op het behandelen van aspecifieke lage rug-/bekkenklachten.
7. Praktijkvoorbeeld
“Dit leer je niet vanuit de boeken. Omdat ik op de snijzaal heb gezien hoe de m. iliopsoas over een echt bekken en het heupgewricht loopt, werd mij duidelijk hoe een hypertone m. iliopsoas nadelige invloed heeft voor de stabiliteit in de rug/bekkenregio. Een hypertonie van deze spier zie ik heel vaak in de praktijk. Voor mij is nu duidelijk waarop ik secuur moet letten bij het bestuderen van het looppatroon bij mensen met lage rug/-bekkenklachten. Deze spier vergeet ik nooit meer.”
8. Docent John
Docent John Verwijs ontwikkelde zijn belangstelling voor de chirurgische anatomie, in het bijzonder van het steun- en bewegingsapparaat, tijdens de studie aan de faculteit geneeskunde van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 2003 richtte hij het Medisch Onderwijs Centrum op, een organisatie voor snijzaalonderwijs.
Lees verder
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,3 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog