Het kind: autonome zenuwstelsel & reflexintegratie
Voor een therapeut is het belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt als het kinderbrein en het kinderlijf niet goed met elkaar communiceren. In deze nascholing leer je daarom wat primaire reflexen zijn en wat er gebeurt als deze niet goed integreren.
Data & inschrijven
Primaire reflexen zijn aangeboren bewegingen die je niet bewust kunt beïnvloeden. Ze vormen de basis voor o.a. de motoriek, de ontwikkeling van het kinderbrein en het autonome zenuwstelsel.
Lang werd gedacht dat alleen het brein verantwoordelijk was voor de verwerking van informatie. Wanneer een kind zich anders ontwikkelde of ongewenst gedrag vertoonde, werd dit toegeschreven aan de prikkelverwerking in het kinderbrein. Het wordt meer en meer duidelijk dat het lichaam, en met name het autonome zenuwstelsel, hier net zo’n belangrijke rol in speelt.
Wanneer er in de ontwikkeling van het kind iets anders verloopt, zoals stress, een ziekte of een trauma, dan heeft dit gevolgen voor de wijze waarop de primaire reflexen zich ontwikkelen. Primaire reflexen kunnen daarmee de verklaring zijn voor onbegrepen gedrag bij kinderen, een ontwikkelingsachterstand of onbegrepen lichamelijke klachten.
Voor een therapeut is het belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt als het kinderbrein en het kinderlijf niet goed met elkaar communiceren. In deze nascholing leer je daarom wat primaire reflexen zijn, wat er gebeurt als deze niet goed integreren en welke hulp je kunt bieden.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale en/of Medische Basiskennis te onderhouden.
1. Data & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Data & inschrijven
Bekijk de geplande data van de nascholing ‘Het kind: autonome zenuwstelsel & reflexintegratie’ en schrijf je direct in.
Bekijk data en schrijf je in
Download de studiebrochure
2. Wat leer je?
De nascholing ‘Het kind: autonome zenuwstelsel & reflexintegratie’ geeft inzicht in het samenspel tussen het kinderbrein, het kinderlijf, primaire reflexen en het autonome zenuwstelsel. Je leert hoe de ontwikkeling van een kind plaatsvindt aan de hand van primaire reflexen en wat er gebeurt als het anders gaat dan gewenst. Een aantal reflexen ervaar jezelf.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
De onlosmakelijke ontwikkeling tussen het brein en het bewegen.
Primaire reflexen
Het autonoom zenuwstelsel
Stress en overlevingsstrategieën: hoe uit zich dat in gedrag en in het bewegen.
Emoties
Hechting
Veiligheid
Belang van aanraken, bewegen en bewogen worden binnen de therapie.
3. Wat kun je na deze nascholing?
In eigen woorden vertellen hoe de ontwikkeling van het brein en het bewegen onlosmakelijk met elkaar verbonden is.
Aanduiden wat de functie is op fysiek, sociaal-emotioneel en cognitief vlak.
Herkennen wanneer primaire reflexen niet goed ontwikkelen.
Typeren waarom dit soms anders gaat.
Overlevingsstrategieën van het kind herkennen aan de hand van het bewegen en het gedrag.
Zelf signaleren wat er gebeurt als overlevingsstrategieën niet goed ontwikkelen.
Aangereikte tools integreren in je werkzaamheden.
Een behandeldoel formuleren.
4. Review
"Wat heb ik een geweldige ervaring gehad bij jullie. Gemotiveerd, gepassioneerd, begaan, inhoudelijk hoog niveau, om er maar een paar te noemen. En dat door een heel fijn team!"
Download de studiebrochure
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennisen/ofMedische Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €160 (op locatie) Betaling: in 1 of 2 termijn(en), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat, koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze nascholing is geschikt voor complementaire therapeuten en coaches die werkzaam zijn met kinderen met onbegrepen gedrag of onbegrepen fysieke klachten. Het is voor hen die meer willen leren over primaire reflexen en de gevolgen hiervan voor de ontwikkeling van het kind op het gebied van denken, voelen en doen.
7. Praktijkvoorbeeld
Ilse (8) slaapt slecht in, klaagt over hoofdpijn en wil niet naar school. Stilzitten lukt niet, ze duimt en met haar beweeglijke gedrag wordt ze gezien als stoorzender in de groep. De onrust speelt al vanaf de geboorte. Ilse heeft al verschillende soorten hulp gekregen. Niets lijkt echt te helpen.
Jij herkent de aanwezigheid van een aantal primaire reflexen die niet geïntegreerd zijn. Deze reflexen hebben altijd voorrang en kun je niet remmen. Een ware uitputtingsslag. Jij kunt uitleggen wat er speelt, waarom het speelt en wat er nodig is om dit tot rust te brengen.
Download de studiebrochure
8. Docent Carla
Carla van Wensen studeerde in 1989 af als fysiotherapeut en later als manueel therapeut. Vanaf 1996 verdiept ze zich in de complementaire geneeswijzen. Het samenbrengen van complementaire en reguliere zorg is haar missie. Ze werkt in een praktijk met kinderen met hechtingsproblematiek, onbegrepen gedrag en SOLK-problematiek. Daarnaast leidt ze zorgprofessionals en jeugdteams op. Carla is auteur van o.a. ‘Prachtig lastig: reflexen en niet begrepen gedrag’ en ‘Woelig gevoelig, werken met reflexen bij niet begrepen gedrag’.
Meer over de docent
Download de studiebrochure
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
Download de studiebrochure
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Download de studiebrochure
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog