Grenzen aangeven is belangrijk voor gezonde relaties. Maak kennis met het ik-grensbewustzijn, om moeilijk verlopende relaties van cliënten te onderzoeken.
Data & inschrijven
Nascholing ‘Grenzen aangeven in relaties’
Werken met relaties vanuit het ik-grensbewustzijn
Grenzen aangeven is belangrijk voor een gezonde relatie, het eigen geluksgevoel en het persoonlijk functioneren. Iedereen heeft grenzen, maar niet iedereen communiceert deze duidelijk, waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan.
Deze nascholing is een inleiding in het ik-grensbewustzijn, een theorie met werkmodel dat ontwikkeld is door psychiater en psychotherapeut Nick Blaser. Je maakt kennis met het werkmodel, zodat jij je cliënten een visueel beeld kunt bieden van hun relaties en eventuele obstakels hierin.
De theorie van het ik-grensbewustzijn is voor veel mensen een eyeopener. Het werkmodel is voor jou als therapeut geschikt om moeilijk verlopende relaties van cliënten te onderzoeken. Ook is het een bruikbare tool om cliënten te ondersteunen in het versterken van het eigen ik-grensbewustzijn en om de positieve effecten hiervan op relaties inzichtelijk te maken.
Voorbereiding Alle theorie en oefeningen ter voorbereiding op de nascholing zijn gebaseerd op het boek van Nick Blaser ‘Zo ben ik.. en jij bent anders; duidelijke grenzen verdiepen een relatie’. Houd hier rekening mee met de voorbereiding op je lesdag.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden.
1. Data & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Data & inschrijven
Bekijk de geplande data van de nascholing ‘Grenzen aangeven in relaties’ en schrijf je direct in.
Bekijk data en schrijf je in
2. Wat leer je?
De nascholing ‘Grenzen aangeven in relaties’ is een introductie in de theorie van het ik-grensbewustzijn. Het is een kennismaking met het werkmodel en een introductie van hoe je dit model zou kunnen inzetten als therapeut of coach. De focus ligt op de theorie, het onderzoeken van relaties in het algemeen en van eigen (relatie)grens-thema’s. Door middel van de voorbereiding en tijdens de nascholing zal je de theorie ook zelf ervaren.
De focus van deze dag ligt op het onderzoeken hoe partnergrenzen eruitzien, waar de afzonderlijke partners zich bevinden en wat dat zegt over de kwaliteit van de relatie. Daarnaast bespreken we wat je daaraan kunt doen vanuit jouw rol als therapeut of coach.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Ontstaan van een ik-grens en een wij-grens
Wat kan er misgaan bij het ontwikkelen van een gezonde ik-grens
Belang van een gezonde ik-grens en respecteren van elkaars grenzen
Wat kunnen we doen bij onvoldoende ik-grensbescherming
Dynamiek van de (partner)relatie-grens
Mogelijke relatieproblemen en wat zijn de herstellende bewegingen daarbij
Inleiding in het begeleiden van een relatiesessie
Casusbespreking aan de hand van het ik-grensmodel
3. Wat kun je na deze nascholing?
De basis van het ik-grensbewustzijn beschrijven.
In heldere taal innerlijke processen benoemen.
Formuleren wat de invloed is van gezonde stevige ik-grenzen, op het welzijn en op de kwaliteit van relaties, inclusief de eigen relaties.
Een basisbegrip hebben van het ontstaan van relatiegrenzen en mogelijke obstakels die daarbij kunnen voorkomen.
Een basisbegrip hebben van hoe het 3D-grensvisualisatie werkmodel werkt voor individueel gebruik en voor het werken met partnervragen van cliënten.
N.a.v. het werkmodel vaststellen wat er nodig is om de connectie te herstellen en de relatie te optimaliseren op een inleidend niveau.
4. Review
"Wat heb ik een geweldige ervaring gehad bij jullie. Gemotiveerd, gepassioneerd, begaan, inhoudelijk hoog niveau, om er maar een paar te noemen. En dat door een heel fijn team!"
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat (PDF), koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
Literatuur Alle theorie en oefeningen ter voorbereiding op de nascholing zijn gebaseerd op het boek van Nick Blaser: ‘Zo ben ik.. en jij bent anders; duidelijke grenzen verdiepen een relatie’. 137 pagina’s. Euro 19,25 Uitgeverij De Driehoek ISBN 9789060306987)
6. Voor wie is deze nascholing?
Voor iedereen die professioneel met mensen werkt (zowel met kinderen als volwassenen), zoals gedragsdeskundigen, coaches, psychosociaal hulpverleners, gezinswerkers, mediators, POH-ers, onderwijzers, therapeuten, docenten, leerkrachten, maatschappelijk werkers, leidinggevenden, HR-medewerkers en artsen.
7. Praktijkvoorbeeld
Een jong stel heeft relatieproblemen. Priya vindt dat Tom te weinig investeert in hun relatie en voelt zich vaak alleen. Tom weet niet hoe hij het goed kan doen en zoekt hulp. Tijdens het proces maakt Tom zijn persoonlijke grens en de relatiegrens zichtbaar met het werkmodel. Dankzij je vragen blijkt dat binnen de relatiegrens met Priya, ook zijn moeder aanwezig is.
Met behulp van het werkmodel ziet en ervaart Tom het effect van deze dynamiek. Hij was zich hier niet bewust van. Tom kan tijdens de sessie al herstellende interventies doen, die hij later verder uitwerkt en verstevigt. Het effect is meteen merkbaar, voor hem en zijn omgeving, door zijn nieuwe inzicht en kracht. Met zijn moeder maakt hij daarna duidelijke afspraken.
8. Docent Rianne
Rianne Hekking heeft een psychologiepraktijk in Arnhem. Hier werkt zij met volwassenen, kinderen en hun ouders. Als behandelaar gaat ze holistisch en lichaamsgericht te werk. Rianne maakt in haar behandelingen gebruik van meerdere benaderingen en technieken, afhankelijk van de hulpvraag en de persoon. Naast de evidence-based methodes gebruikt ze innovatieve, efficiënte, lichaamsgerichte behandelmethodes, zoals: Brainspotting, Havening, systemisch werk en ik-grenzenwerk.
Meer over de docent
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog