Vanuit een multidisciplinair perspectief kijken we deze dag naar de oorzaken én oplossingen van eetbuien, emotie-eten en suikerverslaving.
Data & inschrijven
Download de studiebrochure
Nascholing ‘Eetbuien, emotie-eten en suikerverslaving’
Een multidisciplinaire kijk op de oorzaken én oplossingen
Geschat wordt dat ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden aan een eetbuistoornis, bijna 30 keer zoveel als mensen met anorexia nervosa. Maar ook mensen die geen eetbuistoornis hebben, kunnen last hebben van hevige eetbuien. Dit is van meer dan 500.000 mensen bekend.
Deze mensen snaaien bijvoorbeeld als ze moe zijn of emotie-eten als ze verdrietig zijn. In hun gevecht tegen hun eetdrang stuiten ze op veel onbegrip. Ze krijgen het gevoel dat ze niet genoeg wilskracht hebben en dat ze met meer discipline vast wel hun leven kunnen beteren.
Hoe komt het dat zo veel mensen last hebben van eetbuien? Waardoor worden eetbuien veroorzaakt? En hoe kun je als therapeut de juiste hulp verlenen? Tijdens deze nascholing krijg je antwoord op deze vragen en bespreken we strategieën om je cliënten te helpen hun eetbuien onder controle te krijgen.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale- en Medische Basiskennis te onderhouden.
1. Agenda & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Data & inschrijven
Bekijk de geplande data van de nascholing ‘Eetbuien, emotie-eten en suikerverslaving’ en schrijf je direct in
Bekijk data en schrijf je in
Download de studiebrochure
2. Wat leer je?
In de behandeling van eetproblematiek wordt vaak vooral aandacht gegeven aan voeding. Tijdens deze nascholing pakken we het anders aan. We onderzoeken de oorzaak van eetbuien en kijken naar mindset, emotie-eten en suikerverslaving.
We bespreken strategieën om cliënten te leren met suikerverslaving om te gaan. Je krijgt inzichten om hen te begeleiden met emotie-eten. Daarnaast bespreken we inspirerende verhalen die jou helpen om je eigen mindset, maar ook de mindset van je cliënten, te transformeren.
We focussen ons op een multidisciplinaire aanpak: snaaibuien, emotie-eten en suikerverslaving staan in veel gevallen namelijk niet los van elkaar. Daarnaast kijken we naar hoe jij, in combinatie met je eigen therapievorm, een behandeling kunt creëren die vanuit een multidisciplinaire aanpak mensen met hun eetprobleem helpt.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Mindset: gedachtenpatronen, denkfouten en overtuigingen.
Waarom emotie-eten gevoelens kan ‘dempen’.
Wat er nodig is om met emotie-eten te stoppen.
Hoe je brein verslaafd kan zijn aan suiker.
Hoe je kunt testen of jij of je cliënten een suikerverslaving hebben.
Wat je kunt doen om moeiteloos van suikerverslaving af te komen (zonder dat je hoeft te stoppen met het eten van suiker).
3. Wat kun je na deze nascholing?
Beargumenteren hoe de samenhang werkt tussen mindset, emoties en fysiologie in het ontstaan van eetbuien.
Cliënten ondersteunen door hun eetbuien bespreekbaar te maken.
Weten je welke afwegingen je kunt maken om de ernst van het eetprobleem bloot te leggen.
Een multidisciplinair traject samenstellen.
In samenwerking met andere professionals je cliënt begeleiden in het herstel van eetbuien.
Herkennen van de belangrijkste valkuilen die je moet vermijden, om te voorkomen dat cliënten een terugval krijgen.
4. Review
“Rose Jansen verzorgt een fijne combinatie van theorie, oefeningen en persoonlijke inbreng. Een inspirerende, zinvolle scholing.”
Download de studiebrochure
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis en Medische Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie) Betaling: in 1 of 2 termijn(en), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat, koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze nascholing is geschikt voor complementaire therapeuten en coaches die meer willen leren over het ontstaan van eetbuien en de behandeling ervan.
7. Praktijkvoorbeeld
Elif (34) is naar jou doorverwezen vanwege burn-out problematiek. Als je wat dieper in gesprek gaat, kom je erachter dat zij ook last heeft van eetbuien en emotie-eten.
Je weet nu dat deze eetbuien ook van invloed zijn op de fysiologie van het brein, waardoor deze de burn-out klachten versterken. Door de kennis van deze nascholing ben je in staat om deze persoon niet alleen te helpen met haar burn-out klachten, maar kun je haar ook een traject aanbieden vanuit een multidisciplinaire invalshoek. Zo kun je je cliënt ook helpen te herstellen van een eetprobleem, waardoor het herstel van burn-out meer voorspoedig zal verlopen.
Download de studiebrochure
8. Docent Rose
Rose heeft zelf meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien en ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken. Dat terwijl ze zelf psycholoog is. Gelukkig leeft ze nu eetbuivrij en kan ze elke dag leven in verbinding met haar gevoel van eigenwaarde en zelfliefde. Haar missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbuivrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen. De 500.000 mensen die in Nederland last hebben van eetbuien kan ze niet allemaal in haar eentje helpen. Daarom wil ze jou graag leren wat ze met haar cliënten doet om hun eetbuien te doorbreken.
Meer over de docent
Download de studiebrochure
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
Download de studiebrochure
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Download de studiebrochure
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog