Kennis over de darmen, het microbioom en voeding is voor veel therapeuten een waardevolle toevoeging aan hun expertise. Ontdek tijdens deze dag hoe jij een gezonde darmflora kunt ondersteunen.
Data & inschrijven
Nascholing ‘De darmen, het microbioom en voeding’
De darmen, het microbioom en voeding hebben een complexe relatie, die een grote impact heeft op onze gezondheid. Het begrijpen van deze relatie en hoe voeding het microbioom kan beïnvloeden, is ontzettend belangrijk voor het behoud van een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziektes.
Het microbioom, de gemeenschap van micro-organismen die in onze darmen leeft, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van ons immuunsysteem en de vertering van voedsel. Het microbioom heeft zelfs invloed op ons humeur en gedrag. Maar waar bestaat het microbioom precies uit? Hoe ontstaat dat daar in de darmen? En wat kunnen we doen om helpende bacteriën te stimuleren?
Meer dan 2000 jaar geleden beweerde de Griekse arts Hippocrates al dat alle ziekten in de darmen beginnen. Kennis over de darmen, het microbioom en voeding is voor veel therapeuten een waardevolle toevoeging aan hun expertise.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis te onderhouden.
1. Agenda & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Agenda en inschrijven
Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je in.
Naar agenda
2. Wat leer je?
In deze nascholing wordt uitgelegd hoe het microbioom in onze darmen ontstaat en hoe het zich ontwikkelt. Je krijgt een helder overzicht van de factoren die invloed uitoefenen op onze darmen en het microbioom. Je leert dat er factoren zijn waar we wel en geen invloed op hebben.
Tijdens de lesdag behandelen we de impact van voeding op ons microbioom. Je leert hoe je een gezonde darmflora kunt ondersteunen en welke voedingsmiddelen en -patronen het meest gunstig zijn voor het microbioom – en daarmee onze gezondheid.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Ontstaan van het microbioom.
Wetenschappelijke onderzoeken naar het microbioom.
Grote groepen bacteriën in ons verteringsstelsel.
De verdediging van de pathogeen: biofilm.
Hoe gedragen bacteriën zich in onze darmen.
Verschil tussen dunne en dikke darm in bacteriegroei.
De invloed van pathogene bacteriën in onze darmen.
Welke voeding goed is voor onze darmen en ons microbioom.
Wat de alarmbellen zijn.
3. Wat kun je na deze nascholing?
Na deze nascholing kun je:
Aangeven wat de invloed is van stress, maagzuurremmers, lever, gal en pancreas op het darmmicrobioom.
De gevolgen van een verstoord darmmicrobioom op je gezondheid zoals SIBO, Crohn en Colitis Ulcerosa formuleren.
Een overzicht van meerdere interventies geven die nodig zijn bij een probleem in de darmen.
Voeding toepassen die het microbioom positief kan beïnvloeden.
De overweging maken of je een cliënt zelf kunt behandelen of dat je beter kunt doorsturen naar een specialist.
4. Review
"Wat heb ik een geweldige ervaring gehad bij jullie. Gemotiveerd, gepassioneerd, begaan, inhoudelijk hoog niveau, om er maar een paar te noemen. En dat door een heel fijn team!"
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat (PDF), koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze nascholing is voor iedere zorgprofessional die geïnteresseerd is in de wisselwerking tussen de darmen en het microbioom en hoe je dat kunt beïnvloeden.
7. Praktijkvoorbeeld
Demi (24) komt met pijn in haar buik bij je in de praktijk. Ze blijkt last te hebben van obstipatie en niet goed voor zichzelf te zorgen qua voeding. Dankzij de nascholing kun je gerichte vragen stellen en een aantal eenvoudige tips geven. Zo weet je dat vezels goed zijn voor de darmen en stoelgang, waar ze in zitten en welke functies ze nog meer hebben. Ook kan je met je nieuw verworven kennis goed inschatten wanneer je haar moet doorverwijzen naar een voedings- of darmtherapeut.
8. Docent Vera
Vera van Randwijck heeft voeding gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Ze richtte, na het behalen van haar Pabo-diploma, een eigen school op in Soest. In 2011 startte ze haar eigen praktijk in voedingsadvies. Vera is orthomoleculair therapeut en darmtherapeut. Ze is gespecialiseerd in vertering, hormonen, darmen, neurotransmitters en het immuunsysteem.
Lees verder
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog