Aan de buitenkant is niet altijd te zien wat iemands sekse, gender of seksuele oriëntatie is. Zo doen we vaak de aanname dat iemand heteroseksueel is. Als zorgprofessional is het van belang om ervan bewust te zijn dat deze aspecten van invloed kunnen zijn op iemands (seksuele) gezondheid.
Gender en seksuele diversiteit wordt steeds meer en op een bredere manier aangekaart. De NS spreekt reizigers niet meer aan met dames en heren, maar gewoon als reiziger. Mensen identificeren zich als queer, pan, non-binair, poly amoureus of aseksueel. Steeds meer toiletten worden genderneutraal en er komen steeds met letters achter het LHBT-acroniem. Gender is iets anders dan sekse, transgender iets anders dan intersekse. Mensen die zich niet identificeren als man of vrouw, vragen om een derde optie voor in officiële documenten. Er is verzet en irritatie, anderen vieren deze omarming van gender en seksuele diversiteit. Betreft het een modeverschijnsel, of leert kijken naar de geschiedenis en naar andere culturen ons dat het niets nieuws is?
Ook in de praktijk komen therapeuten meer in aanraking met deze vorm van diversiteit. Soms is de hulpvraag direct gelieerd aan gender of seksuele identiteit, en soms ook helemaal niet. Hoe zorg je ervoor dat een praktijk een veilige en inclusieve omgeving is? Wat kun je wel vragen, wat ligt gevoelig? Zeker qua taalgebruik voelt kan het aanvoelen als een mijnenveld.
Tijdens deze lesdag duiken we de alfabetsoep in, staat we stil bij genderidentiteit, gender expressie, biologische sekse, seksuele of romantische voorkeur. Hoe hangt dit met elkaar samen, of juist niet? Maar ook, wat staat er in de DSM, hoe kunnen therapeuten adequate hulpverlenen?
Bijzondere aandacht wordt besteed aan
Online
Kies je voor een van onze online nascholingen? Deze vinden plaats via Zoom, de lesdagen duren net als fysieke lessen van 09.00 uur tot 17.300 uur met tussendoor pauzes en energizers.
Twee halve dagen online
Sommige studenten vinden het fijner om een online nascholing verdeeld over twee dagen te volgen, in plaats van één dag. Deze halve lesdagen duren van 10.00 uur tot 14.00 uur en voor de Gender en seksuele diversiteit nascholing is deze op de volgende twee opeenvolgende vrijdagen gepland: 2 en 9 december. Bekijk deze pagina voor meer informatie.
Investering in jezelf
Onze online nascholingen kosten €144, nascholingen op locatie kosten €160. Je kunt dit bedrag eventueel in 2 termijnen betalen zonder extra kosten.
Interesselijst
Is de nascholing al vol en wil je op de hoogte gehouden worden zodra er nieuwe data bekend zijn? Geef je op voor onze interesselijst, dan sturen we je een mailtje zodra jouw favoriete nascholing weer ingepland is.
Nascholingen Nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je op de hoogte gehouden worden wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou. Schrijf je in en je ontvangt het laatste nieuws over onze nascholingen rechtstreeks in je mailbox.
De onderwerpen van onze nascholingen sluiten aan bij de Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. Middels de nascholingen wordt je kennis verdiept en/of uitgebreid. Onze nascholingen zijn geaccrediteerd door het SNRO en goedgekeurd door het CGO, staan voor 0,9 ECTs en bevatten 24 SBU waaronder 8 contacturen.
Vanuit liefde voor je vak
Wist je dat.. verzekeraars stellen dat therapeuten minimaal 1 keer per jaar moeten nascholen om het MBK of PsBK diploma geldig te houden?
Vanuit onze visie volg je een nascholing vanuit liefde voor jezelf, je vak en je medemens. Vanuit de wens om jezelf als gezondheidsprofessional te blijven verbeteren. Een nascholing is in alle opzichten een waardevolle investering: je houdt op een leuke en leerzame manier de ontwikkelingen in het veld bij, ontmoet zorg- en gezondheidsprofessionals vanuit verschillende disciplines én je onderhoudt je Medische en/of Psychosociale Basiskennis.
Voorbereiding, lesdag, certificaat
Je bereidt je thuis voor op de nascholing door de literatuur te lezen en (in de meeste gevallen) huiswerkvragen te maken. De lesdag duurt van 9.00 tot 17.30. Je kunt na afloop een certificaat downloaden in je online leeromgeving. Op verzoek kun je tegen betaling een hardcopy ontvangen.
Klik hier voor ons huidige nascholingsaanbod.
Op dit moment staan er geen data gepland.
Wij gebruiken cookies op deze site om de gebruikerservaring te verbeteren.
Lees hier hoe wij omgaan met deze data.