Verdiep je in de werking van de schildklier en leer hoe je met voeding een interventie kunt plegen om deze te ondersteunen.
Data & inschrijven
Nascholing ‘De schildklier: aandoeningen en ondersteuning’
De schildklier is een klein orgaan met een grote impact. Schildklierhormonen, die je schildklier produceert, zijn nodig voor een normale werking van je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je stofwisseling, je energieniveau, je lichaamstemperatuur en je mentale gezondheid.
Schildklieraandoeningen komen veel voor. Zo’n 5% van de Nederlandse bevolking heeft een trage schildklier, een overactieve schildklier of schildklierknobbels. De bijbehorende symptomen kunnen de kwaliteit van leven flink beïnvloeden. Denk aan vermoeidheid, neerslachtige gedachten, spierzwakte, gewrichtspijn, gewichtsveranderingen en geheugen- en concentratieproblemen.
Voor therapeuten is kennis over de schildklier en schildklieraandoeningen belangrijk, zodat een schildklieraandoening niet over het hoofd wordt gezien. Tijdens deze nascholing verdiepen we ons daarom in de werking van de schildklier en schildklieraandoeningen en leer je hoe je met voeding een interventie kunt plegen om de schildklier te ondersteunen.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis te onderhouden.
1. Agenda & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Agenda en inschrijven
Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je in.
Naar agenda
2. Wat leer je?
Tijdens de nascholing ‘De schildklier: aandoeningen en ondersteuning’ bespreken we de westerse kijk op de werking van de schildklier. Hoe worden de schildklierhormonen aangemaakt en wat doen deze precies in het lichaam? Waar moet je op letten bij het vermoeden van een hypothyreoïdie (trage schildklier) of hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)?
We gaan verder dan het bespreken van de standaard meetwaarden; wat kan een breder beeld van schildklierwaarden toevoegen aan het plaatje? Ook passeren de auto-immuunziekten die kunnen voorkomen bij een schildklieraandoening de revue. Daarnaast leer je welke voeding de schildklier ondersteunt, zodat je dit eenvoudig kunt toepassen binnen je eigen therapeutische expertise.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Voorkomen van hyper- en hypothyreoïdie
Aansturing van de schildklier, betekenis van TRH en TSH
Fysiologie en biochemie van de schildklier
Verschil tussen T4 en T3, fT3 en fT4 en rT3.
Belang van jodium en schildklierhormoon tijdens groei en zwangerschap
Belang van de schildklierhormoon voor de ontwikkeling van de hersenen
Het herkennen van psychische veranderingen veroorzaakt door een teveel of een te weinig schildklierhormoon
Hypothyreoïdie en Hashimoto
Hyperthyreoïdie en Graves
Interpreteren van schildklierhormoonwaarden in een tabel
Voeding voor de schildklier
3. Wat kun je na deze nascholing?
Na deze nascholing kun je:
Benoemen hoe vaak hyper- en hypothyreoïdie voorkomen.
Uitleggen hoe (en waarom) schildklierhormonen worden aangemaakt.
Uitleggen wat het belang is van schildklierhormoon tijdens verschillende levensfases.
De waarden van de schildklier formuleren.
De (psychische) symptomen van hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie herkennen.
Uitleggen wat de invloed is van voeding op de schildklier.
Alternatieven voorleggen op het gebied van voeding aan je cliënten.
De afweging maken wanneer je je cliënt doorverwijst naar de eerstelijnszorg of zelf kunt behandelen.
4. Review
"Wat heb ik een geweldige ervaring gehad bij jullie. Gemotiveerd, gepassioneerd, begaan, inhoudelijk hoog niveau, om er maar een paar te noemen. En dat door een heel fijn team!"
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat (PDF), koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze lesdag is voor therapeuten die meer willen weten over de werking van de schildklier vanuit de westerse medische kijk op gezondheid.
7. Praktijkvoorbeeld
Mieke (60) komt bij je met vermoeidheidsklachten, opgezette enkels, hartkloppingen en de hele dag koude handen en voeten. Ze heeft daarnaast last van licht depressieve klachten. Dankzij deze nascholing kun je met een eenvoudige test en een aantal vragen over haar voeding al enkele adviezen geven. Ook weet je wanneer je haar zou moeten doorverwijzen naar de huisarts.
8. Docent Vera
Vera van Randwijck heeft voeding gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Ze richtte, na het behalen van haar Pabo-diploma, een eigen school op in Soest. In 2011 startte ze haar eigen praktijk in voedingsadvies. Vera is orthomoleculair therapeut en darmtherapeut. Ze is gespecialiseerd in vertering, hormonen, darmen, neurotransmitters en het immuunsysteem.
Lees verder
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog