Deze dag biedt inzichten in voeding vanuit een westerse en wetenschappelijke benadering. Het is een mooie aanvulling op kennis vanuit oosterse wetenschappen als Traditional Chinese Medicine (TCM) of Ayurveda, maar ook voor iedere therapeut met interesse in voeding.
Data & inschrijven
Nascholing ‘Voeding, de basiselementen’
Voeding vormt de basis van ons lichaam en onze gezondheid. Goede voeding kan de energie en vitaliteit verhogen, het immuunsysteem versterken, ontstekingen verminderen en het lichaam ondersteunen bij het herstellen van verwondingen of ziekten.
Essentiële voedingsstoffen spelen hierin een belangrijke rol. Dit zijn voedingsstoffen die we niet of onvoldoende zelf aan kunnen maken. Door gezonde voedingskeuzes te maken en een evenwichtig dieet samen te stellen, zorg je ervoor dat je via voeding genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven of te worden.
Tijdens deze nascholing maak je op een laagdrempelige manier kennis met essentiële voedingsstoffen en macronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Door voeding en macronutriënten op te nemen in je behandelplan, kun je je cliënten begeleiden bij het maken van gezonde voedingskeuzes en de effectiviteit van je therapie verbeteren.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Medische Basiskennis te onderhouden.
1. Agenda & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Agenda en inschrijven
Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je in.
Naar agenda
2. Wat leer je?
De nascholing ‘Voeding, de basiselementen’ biedt inzichten in voeding vanuit een westerse wetenschappelijke benadering. Je leert over de biochemische structuur van koolhydraten, vetten en eiwitten, ter illustratie van de werking en gevoeligheid van het lichaam.
Ook wordt de huidige kwaliteit van voeding besproken. Hoe ziet een uitgebalanceerd dieet van Nederlands aanbod eruit? Daarnaast gaan we in op hoe diabetes mellitus 2 zich ontwikkelt. Hoe kunnen we hierin preventief en curatief te werk gaan?
De stof wordt toegankelijk gemaakt met levendige verhalen, inspirerende voorbeelden, simpele gerechten om thuis mee te oefenen, makkelijke toegankelijke uitleg en vragen van medestudenten.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Verschil tussen suiker, koolhydraten, sachariden en zetmeel
Glycemische lading, glycemische index, de ontwikkeling van DM2 en het terugdraaien ervan
Verschil tussen vet en olie, dierlijke en plantaardige vetten
Kortketenig, middellangketenig en langketenige vetten
Verzadigde, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigde vetten
Eiwitten en aminozuren
Wat is cholesterol en wat zijn triglyceriden?
Hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten heb je op een dag nodig?
3. Wat kun je na deze nascholing?
Na deze nascholing kun je:
Formuleren wat de verschillende soorten suikers in de voeding zijn.
Aangeven wat de glycemische index is; de goede en slechte suikers.
Verschillende soorten vetten noemen.
Het belang aanduiden van wat vetten voor je lichaam doen.
Opsommen waar eiwitten uit opgebouwd zijn.
Uitleggen waar je op moet letten als je vegetarisch/veganistisch eet.
Uitleggen aan cliënten wat het belang van gezonde voeding is.
Cliënten adviseren op basis van eigen ervaring en kennis.
4. Review
"Erg leerzaam! Deze bijscholing is een goede basis voor de westerse benadering en visie op hedendaagse voeding."
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis en/of Medische Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat, koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze nascholing is voor iedere zorgprofessional met interesse in voeding. Denk bijvoorbeeld aan therapeuten die werken met cliënten met aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen, hypertensie, obesitas of spijsverteringsproblemen of therapeuten met kennis van oosterse wetenschappen als Traditional Chinese Medicine (TCM) of Ayurveda.
7. Praktijkvoorbeeld
Jan (67) komt naar je praktijk met klachten behorend bij hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten komen ook voor in zijn familie. Jan heeft een verhoogd cholesterolgehalte, maar nog niet hoog genoeg voor medicijnen. Hij is wat aangekomen en heeft een buikje. Ook merkt hij dat hij sneller buiten adem is. Hij wil graag preventief te werk gaan. Naast de behandeling die hij bij jou krijgt, wil hij graag gezonder eten en afvallen, maar nog niet naar een diëtist. Dankzij deze nascholing kun je Jan adviseren waar hij op moet letten in zijn voeding, in dit geval ook over de soorten vet die hij eet en welk bakvet hij gebruikt.
8. Docent Vera
Vera van Randwijck heeft voeding gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Ze richtte, na het behalen van haar Pabo-diploma, een eigen school op in Soest. In 2011 startte ze haar eigen praktijk in voedingsadvies. Vera is orthomoleculair therapeut en darmtherapeut. Ze is gespecialiseerd in vertering, hormonen, darmen, neurotransmitters en het immuunsysteem.
Lees verder
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. Onder 'Praktische informatie' lees je voor welk diploma deze nascholing geschikt is. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog