Naast fysieke symptomen brengt de overgang vaak ook emotionele veranderingen met zich mee, als therapeut kun je vrouwen in de overgang ondersteunen.
Data & inschrijven
Nascholing ‘De overgang’
De overgang is een periode waarin het vrouwelijk lichaam veranderingen ondergaat en zich aanpast aan een nieuwe hormonale balans. Hoewel de overgang een natuurlijk proces is, kan het voor veel vrouwen een uitdagende tijd zijn vanwege de fysieke en emotionele symptomen.
Hoe verhouden de geslachtshormonen en andere hormonen zich tot elkaar tijdens de overgang? Wat zijn de meest voorkomende pre- en postmenopauzale veranderingen? Welke klachten bestaan er naast de bekende opvliegers, het nachtelijk zweten en de stemmingswisselingen? En wat zijn de langetermijnrisico’s voor de gezondheid?
Er is nog veel onwetendheid bij vrouwen op het moment dat zij de overgangsfase ingaan. Ze voelen zich vaak niet meer bekend in een lichaam dat anders reageert dan ze gewend zijn. Naast de fysieke symptomen brengt de overgang vaak ook emotionele veranderingen met zich mee, zoals gevoelens van verdriet, angst en depressie.
Als therapeut kun je vrouwen in de overgang ondersteunen. Je kunt vrouwen niet alleen laten begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt; ze zullen zich ook gehoord voelen dankzij je specifieke kennis uit deze nascholing.
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis en/of Medische Basiskennis te onderhouden.
1. Agenda & inschrijven 2. Wat leer je? 3. Wat kun je na deze nascholing? 4. Review 5. Praktische informatie 6. Voor wie is deze nascholing? 7. Praktijkvoorbeeld 8. De docent 9. Accreditatie 10. Nascholingen nieuwsbrief
1. Agenda en inschrijven
Bekijk de data van deze nascholing en schrijf je in.
Naar agenda
2. Wat leer je?
Tijdens de nascholing ‘De overgang’ kijken we naar de veranderingen in het lichaam van de vrouw in de overgangsfase van haar leven. Je krijgt inzicht in het horen en uitvragen van overgangsklachten. Je leert meer over de gezondheidsrisico’s, de functies van de hormonen en de invloed van leefstijl op de hormonen. Je krijgt handvatten aangereikt om je cliënten tijdens deze fase te helpen. Aan de hand van eigen casuïstiek worden ook je vragen met betrekking tot de overgang beantwoord.
De volgende onderwerpen worden tijdens deze nascholing behandeld:
Verandering van de geslachtshormonen van de vrouw tijdens de overgang.
Verschil tussen de overgang en menopauze.
Klachten tijdens pre-, peri- en postmenopauze.
De psychische gevolgen van de overgang.
Gezondheidsrisico’s op de lange termijn.
Functies van de omringende hormonen van het endocriene systeem: hypofyse, schildklier, bijnier en pancreas.
Invloed van leefstijl op de hormonen en de klachten die daaruit ontstaan.
Oestrogeendominantie in tijden van overgang.
Preventieve maatregelen voor het behoud van de gezondheid op de lange termijn.
3. Wat kun je na deze nascholing?
In eigen woorden vertellen wat de overgang betekent voor de vrouw en wat de meest gehoorde klachten zijn die daaruit kunnen ontstaan.
Aanduiden hoe bepaalde overgang gerelateerde klachten kunnen ontstaan.
Adviseren hoe met (psychische) klachten om te gaan in gezin en werk.
Door bepaalde vragen te formuleren onderscheid maken tussen overgang gerelateerde klacht en andersoortige klachten.
De langetermijngevolgen op de gezondheid van de vrouw na de overgang formuleren.
De afweging maken voor welke langetermijneffecten van de overgang je cliënt mogelijk gevoelig is.
Advies geven bij de meest voorkomende klachten op het gebied van leefstijl, voeding en basissuppletie.
4. Review
"Enthousiaste en kundige docent die het lesmateriaal goed weet over te brengen."
5. Praktische informatie
Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis en/of Medische Basiskennis te onderhouden.
Data: zie agenda Lestijd: 09:00 tot 17:30 uur Contactdag: 1 dag Voorbereiding: voorafgaand aan de les maak je thuis de bijbehorende studievragen in onze online leeromgeving, in gemiddeld 8 – 12 uur. Investering: €144 (online), €160 (op locatie), via iDeal, overschrijven, creditcard of PayPal Inclusief: presentatie (digitaal), certificaat, koffie/thee Exclusief: lunch, boeken, parkeergeld
Online of op locatie
Onze nascholingen zijn zowel online als op locatie te volgen. Onze online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les start een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat ons supportteam natuurlijk voor je klaar.
6. Voor wie is deze nascholing?
Deze lesdag is voor iedere zorgprofessional die wil weten wat de invloed van de overgang is op de gezondheid van de vrouw en welke (psychologische) klachten te verwachten zijn.
7. Praktijkvoorbeeld
Ria (49) komt bij je langs met verschillende klachten. Ze voelt zich vermoeid, heeft een verhoogde stressbeleving, kampt met angstaanvallen, hartkloppingen en slaapt slecht. Dankzij je kennis uit deze nascholing kun je uitleggen welke van deze klachten gerelateerd zijn aan de overgang. Je kunt Ria vertellen wat ze kan ondernemen om de klachten te verminderen en maakt duidelijk bij welke klachten ze mogelijk naar een arts moet gaan.
8. Docent Vera
Vera van Randwijck heeft voeding gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Ze richtte, na het behalen van haar Pabo-diploma, een eigen school op in Soest. In 2011 startte ze haar eigen praktijk in voedingsadvies. Vera is orthomoleculair therapeut en darmtherapeut. Ze is gespecialiseerd in vertering, hormonen, darmen, neurotransmitters en het immuunsysteem.
Lees verder
9. Accreditatie
Con Amore heeft een systeemaccreditatie bij SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma's Medische Basiskennis en/of Psychosociale Basiskennis. We raden je aan om bij je beroepsvereniging na te gaan wat de vereisten zijn. De nascholing is goed voor 0,9 ECT. Na afloop krijg je een certificaat.
10. Nascholingen nieuwsbrief
Wil je graag een plekje bemachtigen bij een van onze populairste nascholingen? Ben je benieuwd naar de nieuwste onderwerpen en wil je weten wanneer deze nascholingen zijn gepland? Dan is onze Nascholingen Nieuwsbrief voor jou.
Schrijf je in
Meer lezen over complementaire zorg?
Ben je op zoek naar inspiratie en content rondom complementaire zorg en integratieve geneeskunde, het runnen van een eigen praktijk en innovatie op het gebied van zorg en gezondheid? Neem een kijkje op ons blog met artikelen van holistische artsen, docenten, coaches en therapeuten.
Neem een kijkje op ons blog