Onze studenten geven ons lesconcept gemiddeld een 9. Lees op deze pagina meer over hoe we ons MBK lesprogramma hebben samengesteld.
Een groot onderdeel hiervan is de thuisstudie die je volgt in onze online leeromgeving. Met behulp van onze studievragen word je aan de hand genomen en helpen we je door de lesstof heen. Ze helpen je met studeren en vooral met focussen op wat belangrijk is. De studievragen begeleiden je door de hoofdstukken in je studieboeken en helpen je bij het je eigen maken van de lesstof. Aangezien je niet alles kan (en hoeft te) onthouden, is het handig om de hoofdzaken van de bijzaken te kunnen onderscheiden. Daar helpen wij je bij in de online leeromgeving.
De MBK studievragen over de hoofdzaken gaan over de meest algemeen voorkomende ziektebeelden/stoornissen en de ernstige en ‘grote’ ziektebeelden/stoornissen die (urgent) ingrijpen vereisen, inclusief de symptomen die alle alarmbellen moeten doen rinkelen, de zogenaamde alarmsymptomen.
De vragen over bijzaken dienen vaak ter ondersteuning van de hoofdzaken. Met het beantwoorden van deze vragen werk je naar de hoofdzaak toe. Soms gaan deze vragen over wat meer zeldzame aandoeningen die je niet door en door hoeft te snappen, maar waarvan het wel handig is dat je ze kent.
Tijdens de MBK lesdagen leer je hoe je de bestudeerde stof praktisch kunt toepassen. Omdat iedereen voorbereid naar de les komt, kan er in groepjes samengewerkt worden aan casussen die uit het leven gegrepen zijn. Dit maakt het makkelijker om de stof praktisch toe te passen.
Voordat je naar een lesdag komt, bereid je de les thuis voor door het maken van de studievragen in onze gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Het maken van deze studievragen is verplicht voor deelname aan de lesdag zelf. Op deze manier komt iedereen met dezelfde voorbereiding naar de lesdag toe. Tijdens de lesdag ontstaat er hierdoor ruimte om verdieping aan de stof te geven door middel van praktijkcasussen en groepsoefeningen. Dit is één van de modernste technieken in educatie, genaamd ‘flip the classroom’.
MBK Lesdag 1: Nederlandse gezondheidszorg
Tijdens deze lesdag maak je kennis met de Nederlandse gezondheidszorg. Onderwerpen die op het programma staan, zijn onder andere:
MBK Lesdag 2: Het menselijk lichaam
Tijdens deze lesdag maak je kennis met het menselijk lichaam. Je leert over anatomie (bouw), fysiologie (werking) en pathologie (ziekteleer). Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de cel en celdeling, over erfelijk materiaal en overervingspatronen, over het afweersysteem, kanker en infectieziekten. Daarnaast staat een inleiding over farmacologie (geneesmiddelenleer) op het programma.
MBK Lesdag 3: Hart en vaatstelsel
Deze les staan anatomie, fysiologie en pathologie van het hart en vaatstelsel centraal. Bij bouw en werking hebben we het over onder andere de grote en kleine bloedsomloop, bloeddruk en de regulering daarvan. In samenhang hiermee worden aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en (dreigende) hartaanval behandeld.
MBK Lesdag 4: Bloed en ademhaling
Deze les komen twee orgaanstelsels aan bod. In het eerste deel bespreken we onder andere de functie en samenstelling van het bloed, de verschillende bloedgroepen en ziektebeelden zoals vormen van bloedarmoede en stollingsstoornissen. Tijdens het tweede deel wordt het ademhalingsstelsel behandeld: de bouw en werking van de longen en luchtwegen in samenhang met ziektebeelden als astma, COPD en longkanker.
MBK Lesdag 5: Spijsvertering
In deze les volgen we de weg die voedingsstoffen in het lichaam afleggen. Hierbij kijken we onder andere naar de fysiologie en pathologie van het spijsverteringskanaal. We onderzoeken een groot aantal ziektebeelden zoals reflux, maagzweer, ziekte van Crohn, coeliakie en hepatitis. Ook kijken we naar voedingsstoffen en de verschillende functies die ze hebben, alsmede de afbraak en vertering ervan.
MBK Lesdag 6: Urogenitaalstelsel
In het eerste deel bespreken we de bouw en werking van het urinewegstelsel met een aantal veel voorkomende aandoeningen zoals blaasontsteking en nierstenen. Het tweede deel behandelt de voortplantingsorganen. De normale zwangerschap en de overgang komen aan bod en ziektebeelden (o.a. vleesbomen, endometriose en prostaatklachten) worden besproken.
MBK Lesdag 7: Zenuwstelsel en zintuigen
De les bestaat eveneens uit twee delen. In het eerste deel bespreken we de bouw en werking van het zenuwstelsel, het andere regelsysteem van het menselijk lichaam. We bespreken ook de bouw van een zenuwcel, prikkelgeleiding en aandacht voor de indeling in centraal en perifeer zenuwstelsel en in motorisch (animaal) en autonoom (vegetatief) zenuwstelsel.Voorbeelden van neurologische aandoeningen die behandeld worden zijn epilepsie, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. In het tweede deel van de les komen de zintuigen en een aantal bijbehorende aandoeningen aan bod.
MBK Lesdag 8: Hormonaal systeem en kinderen
Het grootste deel van lesdag 8 wordt besteed aan het hormoonstelsel, een van de twee regelsystemen van het menselijk lichaam. We bespreken de verschillende hormoonklieren en de bijbehorende hormonen met hun functie in het lichaam. In samenhang daarmee komt een groot aantal ziektebeelden aan bod die over het algemeen samenhangen met een overschot of tekort van een bepaald hormoon, zoals syndroom en ziekte van Cushing en hypo- en hyperthyreoïdie. Daarnaast staan we stil bij de glucosestofwisseling en suikerziekte. Het laatste deel van de les gaat over normale groei en ontwikkeling van kinderen. Hierbij komt ook een aantal kinderziektes aan bod. Dit zijn vooral ziektes die niet aan bod komen (of zijn gekomen) bij de lesdag over het betreffende orgaanstelsel.
MBK Lesdag 9: Bewegingsapparaat en huid
Tijdens de eerste helft van de les bespreken we het bewegingsapparaat (motorisch stelsel). Hierbij komen zaken als de bouw en werking van spieren, botten en gewrichten aan bod, met ziektebeelden als jicht en osteomyelitis. Tijdens het tweede deel van de les nemen we de huid onder de loep. We behandelen de verschillende lagen en functies van de huid en een aantal ziektebeelden waaronder eczeem en verschillende vormen van huidkanker.
MBK Lesdag 10: Psychosociaal I
Tijdens deze lesdag maak je kennis met een aantal basiselementen van de psychologie. Er wordt aandacht besteed aan het emotionele brein, verschillende psychologische perspectieven en theorieën, ontwikkelingspsychologie en een aantal theorieën hieromtrent. Denk aan: hechtingsstijl, de cognitieve ontwikkeling volgens Piaget en de fasen van Erikson, persoonlijkheid, leertheorieën en conditionering.
MBK Lesdag 11: Psychosociaal II
Tijdens deze lesdag leer je meer over de psychopathologie. Je maakt kennis met de meest voorkomende stoornissen (zoals schizofrenie, angst- en stemmingsstoornissen persoonlijkheidsstoornissen en neurobiologische ontwikkelingsstoornissen) en over psychotherapie en farmacologie. Verder komt het classificatiesysteem van de DSM-5 aan bod.
MBK Lesdag 12: Alarmsymptomen
Deze les vormt de afsluiting van de opleiding. De belangrijkste onderwerpen uit alle voorgaande lessen worden herhaald. Na een korte terugblik op de hele opleiding wordt de lesdag (en daarmee de opleiding) feestelijk afgesloten.
Wij gebruiken cookies op deze site om de gebruikerservaring te verbeteren.
Lees hier hoe wij omgaan met deze data.