• nl en
 • Magazine
 • Menu
 • Info
 • Contact
 • Con Amore Opleidingen
  p/a BounceSpace
  Overtoom 141
  1054 HG Amsterdam
  085 888 9315 info@conamore.com
 • Volg ons
 • Terug naar artikelen overzicht

  Kambo: een detox voor lichaam en geest

  Het inzetten van Kambo is net zoals Ayahuasca-ceremonies al eeuwenlang een van de helende tradities van diverse Amazone-stammen. Onze journalist Marijke van der Linde ondergaat een ritueel.

  Kambo: een detox voor lichaam en geest

  In de Amazone gebruiken inheemse stammen al eeuwenlang Kambo als medicijn voor tal van fysieke en mentale kwalen. Ook in het westen wint het antibacteriële slijm van de groene boomkikker aan populariteit. Onze journalist Marijke van der Linde ondergaat een ritueel.

   

  “Kambo – kan ik het aan?”

  Ik zit op een matras en om mij heen staan vier lege emmers, die straks mijn braaksel en losgelaten emoties energetisch kunnen opvangen. Kambo-begeleider Quinne van Kessel, eigenaresse van Innerlijke reis, vraagt me om alvast een liter water te drinken. Dat helpt straks met afvalstoffen afvoeren. Ik haal een paar keer diep adem om mijn zenuwen te kalmeren en drink. Het kikkerbeeldje in de vensterbank kijkt me bemoedigend aan. Dan brandt Quinne met een gloeiend wierookstokje drie gaatjes aan de binnenkant van mijn enkel. Het zijn net muggenprikken: venijnig, maar kortdurend.

  Via deze brandplekjes zal de Kambo straks mijn lichaam binnenkomen en zijn werk doen. Quinne vertelt over de verzorging van de wondjes, maar de woorden komen niet binnen. Ik kan alleen maar denken aan wat ik straks ga voelen. Hoe ziek ga ik worden? Kan ik het aan? De angst voor het onbekende grijpt me bij mijn keel.

   

  Amazone-ritueel

  “Kambo wordt al duizenden jaren door diverse inheemse stammen in het Amazonegebied gebruikt als medicijn”, vertelt Quinne. ‘Tja, als je in de jungle woont, word je heel vindingrijk in overleven’, denk ik. ‘En dan haal je je voordeel uit een kikker die geen natuurlijke vijanden heeft.’

  De Phylomedusa Bicolor, oftewel de grote, groene boomkikker, leeft in overvloed in de jungle. Zijn vernuftige ‘harnas’, een antibacterieel slijmlaagje op zijn huid, smaakt namelijk allesbehalve lekker. Zo beschermt het dier zich tegen bacteriën, virussen, schimmels en andere gewervelde dieren.

  Het slijmlaagje wordt ook wel ‘Kambo’, ‘sapo’ of ‘vaccin van het oerwoud’ genoemd. Het inzetten van Kambo is net zoals Ayahuasca-ceremonies al eeuwenlang een van de helende tradities van diverse Amazone-stammen. In de jaren ‘80/’90 waaide het ritueel over naar het westen. Zo lees je in het boek ‘Sapo in my soul’ over de Kambo-ervaringen van een westerling bij de Matses-stam in Peru.

   

  Kambo: bloedzuiverend en ontstekingsremmend

  “Kambo geeft je een fysieke, mentale en energetische detox. Het zuivert je bloed en lymfesysteem en boost je immuunsysteem. Dankzij de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen is het de sterkste, natuurlijke antibiotica die bestaat”, vertelt Quinne. “Ben je er klaar voor, Marijke?”, vraagt ze daarna. “Ik denk het”, lach ik zenuwachtig.

  Ik haal nog een paar keer diep adem. Quinnes liefdevolle blik, de wetenschap dat ze verpleegkundige is en een Kambo-opleiding heeft gevolgd bij de IAKP (International Association of Kambo Practitioners) sterken mijn gemoedsrust. Het IAKP waarborgt de veiligheid van Kambogebruik met trainingen, onderzoek, kennisuitwisseling en ‘best pratices’. Diverse artsen en ervaringsdeskundigen zijn aangesloten bij de vereniging.

  Van tevoren heb ik een vragenlijst ingevuld om mogelijke contra-indicaties, zoals hartproblemen of trombose, te achterhalen. Ik heb er geen. Heeft iemand dat wel, dan volgt er een protocol waarin Quinne overlegt met de deelnemer en de IAKP.

  Soms zet ze een behandeling heel gelaagd op: iemand krijgt dan telkens een klein beetje Kambo. Soms wijst ze een verzoek af. Kambo maakt je eerst ziek en daarna beter, is het idee. “Je immuunsysteem gaat harder werken en dat moet je lichaam wel aankunnen”, vertelt ze.

   

  Lichamelijke klachten verdwijnen

  De Kambobegeleider ziet enorme transformaties bij de mensen die ze behandelt. “Stress en trauma zetten zich vast in ons lijf, als op een harde schijf. En dat kan allerlei fysieke klachten veroorzaken. Tijdens een Kambo-ritueel kun je gaan trillen, zweten, overgeven en naar de wc gaan. Opgeslagen ‘rommel’ komt eruit en je kan weer in je kracht komen staan.”  

  Het ontgiften kan doorwerken op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. “Wanneer lichamelijke klachten verdwijnen, kunnen ook mentale problemen oplossen. Emoties die al heel lang weggestopt zijn en hardnekkige negatieve overtuigingen kun je loslaten”, vertelt Quinne.

  Tal van klachten verminderen of verdwijnen: hooikoorts, slechte doorbloeding, rugpijn, ontstekingen, maag- en darmproblemen, chronische vermoeidheid, onvruchtbaarheid, agressieproblemen en verslavingen.

  Het IAKP registreert wereldwijd dat Kambo ook kan helpen bij angsten, depressie, PTSD, diabetes, artritis, alzheimer, kanker, candida, de ziekte van Lyme en nog meer aandoeningen.

   

  Wetenschap: ‘Kambo enorme potentie als medicijn’

  Er zijn wetenschappers die geloven dat het kikkerslijm een enorme potentie heeft als medicijn. Neem de wereldberoemde onderzoeker en Nobelprijs-nominant Vittorio Erspamer, die serotonine ontdekte. Hij onderzocht Kambo als eerste wetenschapper in een laboratorium en omschreef het als een fantastische ‘chemische cocktail’. 

  De belangrijkste stoffen in deze cocktail zijn lichaamseigen peptiden: ‘kettingen’ die bestaan uit aminozuren. Een ketting van 50 of meer peptiden vormt een eiwit: een belangrijke bouwstof voor ons lichaam.

  Vittorio ontdekte dat sommige peptiden uit Kambo zich binden met receptoren in ons brein en gunstige chemische reacties in het lichaam veroorzaken. Zo stimuleren ze de maagspieren, maag, pancreasafscheidingen, bloedsomloop en bijnierschors en hypofyse.

  Na Vittorio’s onderzoek onthulden andere wetenschappers nog veel meer gunstige peptiden. In dit onderzoek is te lezen hoe de verschillende peptiden de potentie hebben voor farmaceutische medicatie, zoals antibiotica.

  Sommige van die peptides kunnen ook kankercellen in reageerbuisjes uitschakelen, blijkt uit een studie van de universiteit van Parijs. Of ze dat in het menselijk lichaam ook kunnen doen, is de vraag. Er is meer onderzoek nodig om dat te achterhalen.

  Begin van het ritueel

  “Laten we even onze ogen sluiten. En denk maar aan je intentie voor deze sessie”, zegt Quinne. Ik leg mijn handen op mijn buik: mijn zwakke plek. Ik heb prikkelbaredarmsyndroom. Mijn verteringssysteem reageert overgevoelig op bepaald eten, maar ook op stress of hevige emoties.  

  De laatste jaren heb ik vooral last van een hele opgeblazen buik: een heel onprettig kwaaltje. De remedie heb ik nog niet gevonden. Ik hoop dat Kambo iets voor me kan betekenen.

  Ondertussen roept Quinne de geest van de kikker aan, net zoals de inheemse stammen in de Amazone dat al eeuwenlang doen. “Dat de Kambo z’n werk mag doen voor Marijke”, zo eindigt ze het gebed. Dan smeert ze een mespuntje Kambo op een van de brandplekjes, om te kijken of ik geen allergische reactie krijg.

  “Dat is protocol, maar komt zelden voor”, vertelt ze. Een zachte, warme gloed kruipt van mijn enkels richting mijn armen en hoofd. Ik reageer goed op de Kambo en krijg er twee mespuntjes bij. Quinne vraagt me om nog een liter water drinken.  

  Ik zucht diep, sluit mijn ogen en luister naar de muziek, waarin wordt gezongen over de helende kracht van Kambo. De warme gloed in mijn lijf intensiveert en stijgt op naar mijn gezicht.

   

  Controle loslaten

  Even denk ik: het valt best mee. Totdat ik misselijk word. Heel erg misselijk. Ik moet ook naar het toilet en neem voor de zekerheid een emmer mee. Even later zit ik weer op het matrasje met de emmer stevig in mijn armen geklemd. Er wil iets uit, maar het komt niet.

  Quinne brandt salie, wat de misselijkheid bevordert en vraagt of ik nog meer water kan drinken. Ik zucht en kreun van het ongemak, mijn middenrif trekt zich samen. Maar weer komt er niets. Dan begin ik te huilen. “Ik ben zo bang dat het te veel is wat eruit wil, dat ik het niet aankan”, jammer ik.

  “Het geeft niet. Als je van controle houdt, is het lastig om over te geven. De Kambo doet sowieso zijn werk. Kijk maar gewoon wat lukt”, zegt Quinne. Nog meer tranen. Dit ritueel houdt me een spiegel voor: me overgeven aan het leven vind ik moeilijk, het roept angst op.

  Om dat niet te hoeven voelen, beland ik snel in doen, regelen, fixen, plannen. En dat brengt me meteen bij mijn intentie. Zet alles wat ik niet loslaat, zich energetisch vast in mijn buik?

  Quinne pakt de Kambo er weer bij. Ik krijg een tweede ronde. “Je gaat je niet zieker voelen, maar het kan helpen om over te geven”, zegt ze. Ik draai gewillig mijn enkel naar haar toe. Dan lukt het eindelijk. Tot drie keer toe. Ik slaak een zucht van opluchting.  

  De misselijkheid ebt weg. Ik ben zo moe dat ik ter plekke in slaap kan vallen. Thuis kruip ik meteen mijn bed in. Ik heb niets gepland vandaag, zodat de Kambo goed kan integreren. Na een middagdutje voel ik me energieker.

   

  De dagen na Kambo

  Ik heb zin om heel goed voor mezelf te zorgen. Met aandacht kook ik een gezonde maaltijd, ruim mijn appartement op en geef mijn plantjes nieuwe potgrond. ’s Avonds volg ik een yogales en huil over alles wat ingewikkeld is in mijn leven: de complexe band met mijn moeder, het gemis van mijn ex-vriend, de angst dat ik misschien nooit moeder zal worden. Er lijkt een kanaaltje open te staan en opgeslagen verdriet stroomt naar buiten in de vorm van tranen.

  Die nacht slaap ik diep en de volgende ochtend kijk ik opvallend fris en helder uit mijn ogen. Mijn buik is helaas nog steeds opgeblazen. Waarschijnlijk lost dit zich niet op met een ‘quick-fix’. Maar ik merk die week wel andere subtiele, fysieke verschillen op. Zo kan ik weer vrij ademen door mijn neus, die was al wekenlang verstopt. Ook de chronische jeuk in mijn oor door eczeem lijkt verdwenen.

  En wat echt opvallend is: ik kan me meer overgeven aan het leven. Zaken die niet lopen zoals ik verwacht, kan ik het sneller loslaten. Een teleurstellende date met een potentiële partner bijvoorbeeld. Een aanhoudende knieblessure die me weerhoudt om hard te lopen.

  Even voel ik de teleurstelling en daarna vrij snel het vertrouwen dat het blijkbaar zo moet zijn. Dat er iemand anders op me wacht, die beter bij me past. Dat die knieblessure me helpt om te vertragen. Dat gevoel van vertrouwen zet zich de weken erop voort. Heeft het met de Kambo te maken? Ik zal het nooit zeker weten. Maar dat ik me een stuk lichter en gelukkiger voel, is een feit.

  Dit artikel is geschreven door

  Marijke van der Linde – journalist, copywriter, eindredacteur en schrijfdocent
  Marijke schrijft graag scenes, korte verhalen, sprookjes en gedichten en volgt regelmatig creatieve schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Meer weten? Bezoek haar website: www.tikmachine.nl

  "Ademwerk hoort in elke therapievorm"

  Met ademwerk houden we ons lichaam gezond en kunnen we ons bevrijden van opgeslagen spanningen en trauma’s. “De adem is de basis van onze gezondheid. Met ademwerk zijn je therapiesessies compleet”, zegt ademwerk instructeur en Con Amore-docent Peter Vermeiren.

  Lees verder

  Download de studiebrochure

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Aanmelden

 • Info
 • Bedrijf
 • Volg ons
 • Copyright © | Con Amore B.V. | 2023

  Wij gebruiken cookies op deze site om de gebruikerservaring te verbeteren.
  Lees hier hoe wij omgaan met deze data.