fbpx
 • nl en
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
 • Magazine
 • Menu
 • Info
 • Contact
 • Con Amore Opleidingen
  p/a BounceSpace
  Overtoom 141
  1054 HG Amsterdam
  085 888 9315 info@conamore.com
 • Volg ons
 • Terug naar artikelen overzicht

  Holistische coaching: 7 tips om je praktijk te starten

  Beginnen met een praktijk kan overweldigend zijn. In deze blog lees je 7 waardevolle tips om je praktijk in holistische coaching te starten.

  Je hebt de keuze gemaakt: je gaat een praktijk in holistische coaching beginnen. De eerste stap is daarmee gezet. Maar waar begin je met de praktische uitvoering ervan? Wat wil je doen met je marketing? Op welke locatie wil je je praktijk en hoe ga je deze inrichten? En hoe stel je een financieel plan op? Beginnen met een praktijk kan overweldigend zijn. In deze blog lees je 7 waardevolle tips om je praktijk in holistische coaching te starten.

  Tip 1: Formuleer je motivatie om een praktijk in holistische coaching te starten

  Stel jezelf de volgende vragen: wat is mijn motivatie om een praktijk in holistische coaching te starten? Wat maakt dat ik mensen op holistische wijze wil coachen? Het is fijn om voor jezelf helder te hebben waarom je dit werk wilt doen. Daarnaast kun je dit later ook helder communiceren naar je potentiële cliënten. 

  Jouw motivatie is de drijvende kracht achter alles wat je doet als holistisch coach. Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te begrijpen waarom je dit pad hebt gekozen. Is het de wens om anderen te zien groeien? Wil je een positieve impact hebben op anderen? 

  Denk ook na over wat je wilt bereiken met je praktijk in holistische coaching. Wil je mensen helpen om stress te verminderen, hun gezondheid te verbeteren of hun innerlijke kracht te ontdekken? Visualiseer je ideale praktijk en gebruik dit als leidraad bij het nemen van je beslissingen.

  Tip 2: Volg een opleiding tot holistisch coach

  Voor het starten van een praktijk in holistische coaching is een opleiding essentieel. Tijdens een opleiding in holistische coaching leer je anderen coachen op uiteenlopende levensgebieden, zoals zelfcompassie, relaties, rouw en verlies en spirituele groei. Je krijgt de mogelijkheid om te oefenen en te experimenteren met verschillende coachingstechnieken en methoden. Dit doe je onder begeleiding van ervaren docenten en holistisch coaches. 

  Je kunt voor een gecertificeerde opleiding kiezen. Door een gecertificeerd holistisch coach te worden, vergroot je je geloofwaardigheid en trek je meer cliënten aan die op zoek zijn naar jouw expertise. Het is dus niet alleen een investering in jezelf, maar ook in het succes van je toekomstige praktijk.

  Bij Con Amore kun je de post-hbo opleiding Holistisch Coach volgen. In twee jaar word je klaargestoomd om je toekomstige cliënten op een holistische manier te begeleiden in hun persoonlijke en professionele groei. In de opleiding tot holistisch coach leer je over holistische principes, energetisch bewustzijn en het begeleiden van verander- en ontwikkelprocessen. Je leert niet alleen de fundamenten van coaching, maar ook de relationele aspecten van het vak, zoals het creëren van een beroepshouding van empathie en respect. 

  Na afloop ben je klaar om jouw kennis en vaardigheden in holistische coaching toe te passen in verschillende werkgebieden. Denk hierbij aan gebieden als gezondheid, intimiteit, rouwverwerking, werk, levensvragen en spiritualiteit.

  Wil je meer weten over wat je in de opleiding tot holistisch coach leert? Lees dan deze blog.

  Tip 3: Bepaal aan wie je holistische coaching wilt geven

  Bij het starten van je praktijk sta je ook stil bij het bepalen van je doelgroep. Met welke mensen zou je graag willen werken? Denk aan mensen die worstelen met stress en burn-out of mensen die op zoek zijn naar hun diepere doelen en waarden. Door duidelijk te bepalen wie je wilt bereiken, kun je dit helder naar buiten brengen in je marketing.

  Wat maakt jou uniek als holistisch coach? Reflecteer op je eigen ervaringen, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Mogelijk heb je zelf een transformerende reis doorgemaakt die je in staat stelt om anderen te begeleiden op hun pad van zelfontwikkeling en heling. Je kunt jouw ervaringen inzetten bij het geven van holistische coaching. Hierin ligt jouw unieke kracht.

  Mocht je nog geen helder beeld hebben van je doelgroep, dan kan dit zich verder ontwikkelen in je proces. Misschien wordt het wel helder tijdens het volgen van een opleiding tot holistisch coach of nadat je een aantal coachingsessies hebt gegeven. 

  Tip 4: Maak een financieel plan voor je praktijk in holistische coaching

  Een volgende stap is het opstellen van een financieel plan. Dit plan omvat alle verwachte kosten en inkomsten, waardoor je een helder beeld krijgt van de financiële haalbaarheid en levensvatbaarheid op de lange termijn. Je stelt een realistisch budget op. Denk hierbij aan alle mogelijke kosten die horen bij het starten van je praktijk, zoals opleidingskosten, aanschaf van materialen en huur van een ruimte. Overweeg hoe je deze kosten gaat financieren. Denk hierbij aan sparen, leningen aanvragen of het zoeken naar subsidies en beurzen.

  Heb je weleens nagedacht over op welke manieren je allemaal inkomsten kunt ontvangen? Er is namelijk nog veel meer mogelijk dan alleen holistische coaching. Je kunt bijvoorbeeld ook workshops organiseren, artikelen schrijven of boeken uitgeven. Zo creëer je meerdere inkomstenbronnen voor je praktijk. Bedenk hierbij goed wat bij je past en wat je leuk zou vinden om te doen. Als je graag schrijft, dan zijn artikelen of boeken schrijven een goed idee. Als je anderen graag informeert door te spreken, dan zijn workshops of lezingen meer wat voor jou.

  Verder kun je denken aan het helder definiëren van je diensten en producten. Wat bied je precies aan en op welke manier? Je kunt individuele sessies, workshops, trainingen of online programma’s aanbieden. Neem zeker ook deze tarieven op in je financieel plan en beschrijf hoe je deze hebt bepaald.

  Als je een praktijk in holistische coaching start, dan zijn de boekhouding en belastingen ook iets om bij stil te staan. Je kunt een cursus hierover volgen, een boekhoudprogramma aanschaffen of een boekhouder in de hand nemen. Als je het een fijn idee vindt om je boekhouding uit te besteden, dan kun je dat doen. Dit kan je ook weer rust geven. Als je het heerlijk vindt om de cijfers in te duiken, dan kun je je verdiepen in hoe je zelf de boekhouding doet.

  Zie financiële planning als een investering in je professionele groei. Je kunt geld opzijzetten voor nascholingen, bijeenkomsten en opleidingen. Deze investeringen dragen niet alleen bij aan je kennis en vaardigheden als holistisch coach, maar kunnen ook nieuwe kansen en groei voor je praktijk creëren. 

  Tip 5: Promoot je praktijk met marketing

  Als je een praktijk in holistische coaching begint, dan wil je graag dat mensen je praktijk weten te vinden. Daar kun je marketing voor doen. Als je dit slim aanpakt en er moeite in stopt, dan pluk je daar de vruchten van. Met marketing wil je je zichtbaarheid vergroten. Je kunt verschillende strategieën voor je marketing inzetten, waaronder online marketing om jezelf zichtbaar te maken. Dit kun je doen met een website. Dit is een essentieel onderdeel van online marketing, omdat mensen je dan kunnen vinden via zoekmachines zoals Google. 

  Mensen met een hulpvraag gaan vaak als eerste op zoek naar een oplossing via Google. Misschien doe je dat zelf ook wel. Op die manier kunnen potentiële cliënten ook bij jouw praktijk uitkomen. Deel vooral je kennis en bevestig hiermee je deskundigheid. Misschien vind je het bijvoorbeeld wel leuk om blogs te schrijven? Door middel van blogs kun je je kennis delen en leren mensen je al een beetje kennen. Naast bloggen kun je nog meer met je website doen om cliënten aan te trekken. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog

  Een andere vorm van marketing is natuurlijk social media. Social media zijn perfect om op een laagdrempelige manier verbinding te maken met je doelgroep. Je kunt een platform kiezen waarvan je weet dat je doelgroep hierop actief is, zoals Facebook, Instagram of LinkedIn. 

  Deel regelmatig waardevolle content. Denk hierbij aan tips, adviezen en het delen van succesverhalen van cliënten. Op die manier kun je jezelf positioneren als een expert in holistische coaching. Kies liever één platform uit waar je consistent aanwezig bent, dan dat je op meerdere platformen af en toe aanwezig bent. Je wilt het vol kunnen houden om op regelmatige basis te kunnen delen, dus kies vooral een platform uit waar je jezelf goed bij voelt. Als social media niets voor jou is en je het niet voor je praktijk in wilt zetten, dan hoef je dat zeker niet te doen. Je kunt ook op andere manieren cliënten aantrekken.

  Een andere effectieve manier van marketing is het organiseren van workshops, webinars of evenementen. Dit stelt je in staat om je expertise te tonen en direct in contact te komen met potentiële cliënten. Door waardevolle kennis te delen tijdens deze evenementen, kun je interesse wekken en vertrouwen opbouwen bij je doelgroep.

  Tip 6: Creëer een praktijkruimte die bij jou past

  Bij het starten van een praktijk in holistische coaching hoort natuurlijk ook een praktijkruimte. Waar wil jij je cliënten ontvangen? Hoe ziet de ruimte eruit? Kijk hierbij naar wat het beste past bij jouw budget, voorkeuren en behoeften. 

  Of je nu kiest voor een praktijk aan huis of een ruimte in een gezondheidscentrum, zorg ervoor dat het een plek is waar je je comfortabel en professioneel voelt. Het is van belang dat je cliënten zich welkom en op hun gemak voelen. Een praktijk aan huis kan comfortabel en gemakkelijk zijn, omdat je in je vertrouwde omgeving werkt en geen extra kosten hebt, zoals huur. Dit kan vooral handig zijn als je net begint en nog niet veel cliënten hebt. Een praktijk aan huis brengt wel de uitdaging met zich mee om werk en privé gescheiden te houden.

  Een alternatief is het huren van een praktijkruimte in een gezondheidscentrum of een andere gedeelde praktijk. Dit is ideaal als je de voorkeur geeft aan samenwerken met andere gezondheidsprofessionals. Je kunt ook een praktijkruimte kiezen die al bekend staat om zijn holistische werkwijze. Denk hierbij aan gezondheidscentra waar natuurgeneeskundigen, orthomoleculair therapeuten, acupuncturisten of massagetherapeuten hun praktijk hebben. Door in hetzelfde gebouw te werken, kun je cliënten doorverwijzen naar elkaar en profiteren van elkaars expertise.

  Tip 7: Bouw een netwerk op

  Het opbouwen van een netwerk in holistische coaching vergroot je zichtbaarheid en versterkt je positie op dit gebied. Door samen te werken en te leren van andere professionals kun je je praktijk verder ontwikkelen. 

  Stel je voor dat een voedingsdeskundige een cliënt heeft die ook behoefte heeft aan holistische coaching. Als je in het netwerk van die voedingsdeskundige zit, kan ze jouw diensten aanbevelen aan haar cliënt en andersom. Dit opent de deur naar nieuwe cliënten die anders misschien niet van je bestaan zouden afweten.

  Je kunt evenementen bezoeken die te maken hebben met holistische coaching en gezondheid. Denk aan workshops, conferenties, seminars en lokale evenementen. Je kunt kennis opdoen en misschien ontstaat er wel een leuke samenwerking. Ook kun je actief zijn op social media platforms waar veel professionals in de holistische gezondheidszorg te vinden zijn. Denk aan relevante groepen op LinkedIn, Facebook of specifieke forums. Deel waardevolle content, reageer op berichten van anderen en bouw zo relaties op. 

  Praktijk starten is een bijzonder proces

  In deze blog heb je 7 tips gelezen over het opzetten van een praktijk in holistische coaching. Je hebt nu een leidraad en weet hoe je het aan kunt pakken. In deze blog werden een aantal punten benoemd, maar voor het starten van een praktijk zijn er nog meer zaken die je wilt regelen. Denk hierbij aan het bedenken van een naam en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het starten van je praktijk is een bijzonder proces. Doe alles stap voor stap en geniet van deze mooie reis. Heel veel succes en plezier bij het starten van je praktijk in holistische coaching!

  Tekst: Annelon Geluk

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Nu aanmelden

  Aanmelden voor onze nieuwsbrief

 • Info
 • Bedrijf
 • Volg ons
 • Copyright © | Con Amore B.V. | 2024