fbpx
 • nl en
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
 • Magazine
 • Menu
 • Info
 • Contact
 • Con Amore Opleidingen
  p/a BounceSpace
  Overtoom 141
  1054 HG Amsterdam
  085 888 9315 info@conamore.com
 • Volg ons
 • Terug naar artikelen overzicht

  Holistisch helen: de kracht van emotionele ontlading

  Dennis van Miltenburg is holistisch trainer, coach en therapeut. Door zijn eigen helingsproces kwam hij tot een methodiek waarin het ontladen van emoties centraal staat. Hiermee helpt hij mensen om van ziektes, blessures, angsten en trauma’s af te komen.
  Download e-Book 'Holistisch therapeut worden'

  “Er wordt vaak gezegd dat je je emoties moet uiten, maar doe je dat ook echt? Huil je als je verdriet voelt? Durf je te schreeuwen als je boos bent? Door je emoties echt te uiten, kun je ontladen”, zegt holistisch therapeut Dennis van Miltenburg. In dit artikel lees je hoe Dennis door zijn eigen helingsproces tot een methodiek is gekomen waarin het ontladen van emoties centraal staat. Hiermee helpt hij mensen om van ziektes, blessures, angsten en trauma’s af te komen.

  Het lichaam en de geest

  Dennis is gefascineerd door psychosomatiek. In de psychologie gaat het alleen over de psyche; in de fysiotherapie alleen over de anatomie. Hij zocht de verbinding in combinatie met het hele zielsproces. Waarom zijn we hier? Hoe zijn het lichaam, de geest, de emoties en de ziel aan elkaar verbonden? En waarom zijn ze eigenlijk verbonden? Deze vragen hebben Dennis sinds zijn zestiende richting gegeven.

  “Ik heb een traumatische ervaring gehad. Dit was een groot rouwproces en elke keer nadat ik mezelf emotioneel had ontladen, gingen de fysieke klachten weg. Ik ervoer het in mezelf en werd er zelfbewust van. Het was een innerlijk weten en overduidelijk begrijpen dat mijn emoties en fysieke klachten met elkaar verbonden waren. Ik kon me niet voorstellen dat het lichaam en de geest niet verbonden zouden zijn, dat het twee losse aspecten waren. Ik kon nergens vinden waarom ze waren verbonden. Daarom ben ik dit gaan onderzoeken, om te kijken of het klopte wat ik voelde.”

  Op het gebied van heling heeft Dennis een bijzondere reis afgelegd die ook tot de ontwikkeling van zijn methodiek leidde. Hij begon met reiki en energetische therapie, maar dat loste de kern van het probleem niet op. Dennis: “Ook als ik naar een psycholoog ging en praatte over mijn problemen, was de spanning daarna nog steeds voelbaar in mijn lichaam. Ik voelde me nog steeds heel erg verdrietig. Als ik naar de sportschool ging, dan voelde ik me een stuk beter. Maar dan waren de emoties er ook nog, dus niets werkte echt.”

  Hij ging op energetisch, mentaal en fysiek vlak aan het werk. Ieder vlak stond op zichzelf, maar niets loste zijn probleem helemaal in de diepte op. Dat bewoog hem om deze gebieden zelf met elkaar te combineren. Hij heeft daarvoor oefeningen ontwikkeld waarbij je echt tot de kern komt. “Ook kom je in diepere lagen van de gedachtegang terecht, zodat je je bewust wordt van waar het probleem nou echt vandaan komt”, vertelt Dennis.

  Naar de kern van het probleem

  Het kantelpunt in zijn helingsproces kwam toen hij naar de Amazone van Peru ging. Hij heeft daar met sjamanen gewerkt en ayahuasca gedaan. “Dan ga je een proces in waarin je niet anders kunt dan naar de kern van het probleem gaan. Je uit je emoties, trilt, schudt, gooit alles eruit en ontvangt inzichten. Op dat moment viel al het onderzoek wat ik daarvoor had gedaan over lichaam, anatomie, psychologie, therapie en energie samen tot één geheel.” 

  Dat was ook het moment dat hij zijn eerste boek schreef. “In één keer zag ik de verbindingen tussen alles. Ik sloeg een nieuwe richting in. Hoe dieper ik in mijn eigen proces ging en begreep waar dingen vandaan kwamen, hoe makkelijker het werd om anderen hierin te begeleiden.”

  “In de visioenen werd mij duidelijk wat ik hiermee mocht doen. Ik heb honderden cliënten genezen en geheeld van talloze verschillende vormen van problematiek. Ik heb ziektes, blessures, trauma’s, angsten en depressies verholpen op efficiënte wijze en in kortere tijd dan je zou denken. Dit soort trajecten hoeven niet altijd maanden te duren. Sommige cliënten waren na een of twee sessies vrij van hun problemen waar ze al jarenlang tegenaan liepen.”

  Emoties echt uiten

  Hij gebruikte zijn eigen ervaringen en oefeningen bij het vormen van zijn methode die hij nu aan anderen leert. Hij vindt het belangrijk dat de studenten ervaringsdeskundigen worden. “Ik wil dat je door je eigen proces bent gegaan, ongeacht of je veel hebt meegemaakt of niet. Als je je eigen emoties hebt gevoeld en ontladen, dan is het niet alleen maar kennis, maar dan is er ook een stuk empathie”, vertelt Dennis.

  “Er wordt vaak gezegd dat je je emoties moet uiten. Maar doe je dat echt? Vaak blijft het bij even de emotie voelen, maar wordt er verder niets mee gedaan. Als je verdriet voelt, ga je dan keihard huilen? Als je boosheid voelt, durf je dan ook te schreeuwen? Door de emoties te uiten, kun je je echt ontladen. Dit laat ik mijn cliënten doen. Als er boosheid is, dan laat ik ze op een kussen slaan en gewoon even grommen of schreeuwen of desnoods schelden. Om het eruit te gooien. Het ervaren van een emotie gaat vaak samen met een fysieke ervaring. Bijvoorbeeld een bepaalde ademhaling, hitte, spanning of tranen. Ook dat moet eruit. Het liefst in de vorm van ontladen waarbij je gaat trillen of beven zoals dieren dat doen. Je emoties moeten geuit worden in plaats van dat er alleen over gepraat wordt.”

  Mentale en fysieke veiligheid

  Dennis heeft cliënten met zware trauma’s behandeld. Bijvoorbeeld mensen die het huis niet uit durven gaan, omdat ze bang zijn een paniekaanval in de supermarkt te krijgen. Hij doet eerst oefeningen waardoor ze zich veilig gaan voelen in hun lichaam. Hierover zegt Dennis: “Vaak krijgen zij te horen: ‘Je bent goed zoals je bent. De wereld is mooi en veilig. Je mag ervan genieten.’ Terwijl zij dat totaal niet zo ervaren. Ik leer hen martial arts, zodat ze zichzelf letterlijk kunnen verdedigen. Zo komt er naast mentale veiligheid meer fysieke veiligheid en kun je jezelf op die manier beschermen. Als de cliënt zich veiliger voelt, dan is het tijd om alle emoties te uiten die vastzitten omtrent het thema. Misschien voelen ze boosheid richting hun vader of moeder, of uiten ze verdriet vanwege pijn. Daarna doen en durven ze van alles.”

  “De basisemoties angst, frustratie, verdriet en woede durven de meeste mensen niet te voelen. Vaak willen we alleen de positieve emoties voelen, maar we hebben een limbisch systeem. Dit is het zoogdierenbrein dat onze emoties reguleert. Dit brein is heel oud. Je kunt niet besluiten om alleen positieve emoties te ervaren en niet de negatieve emoties. Het limbisch systeem kan dit niet onderscheiden. Het systeem is actief of sluit zich af. Als het is afgesloten, kun je ook niet voelen wat een goede of slechte keuze is. Je wordt dan door je hoofd geleefd en dat is niet ideaal.’’ Voor Dennis geldt: “We zijn allemaal anders, maar toch is onze problematiek in de kern behoorlijk vergelijkbaar.”

  Heling op holistisch niveau

  Dennis heeft de Holistic Movement Methode ontwikkeld. Dit is een samenvoeging van verschillende vormen van heling op basis van meerdere therapieën. Het lichaam staat hierin centraal, want het lichaam slaat alle spanning uit het verleden op. “Onze houding en gelaatsuitdrukking zijn uiteraard ook het resultaat van al onze gedachten, gevoelens, overtuigingen en onderdrukkingen. Hier valt veel uit af te lezen”, zegt Dennis.

  De kern van de methodiek is catharsis. Dit is de fysieke en emotionele ontlading van alles wat vastzit uit het verleden, zowel mentaal, emotioneel als fysiek. Catharsis is echter zeer moeilijk om naartoe te komen. Daarom heeft hij specifieke holistische bewegingspatronen ontwikkeld die ervoor zorgen dat de cliënt binnen enkele minuten tot een diepe ontlading komt. Deze methodiek is verdeeld in twee onderdelen: heling en empowerment.  

  De holistische opleidingen van Dennis

  Om zo veel mogelijk mensen te helpen, heeft Dennis twee opleidingen ontwikkeld, zodat hij zijn methode kan overdragen op anderen. Dennis legt uit: “Je leert op een bepaalde manier naar de psyche kijken, zodat je zo snel mogelijk naar de kern van het probleem gaat. Niets gebeurt zomaar. Als je een mentale, fysieke of emotionele klacht hebt, dan is dat om een reden. Omdat jouw lichaam of het leven jou iets wil vertellen waar je aan mag werken of wat je nog mag leren. Als je niet openstaat voor die les, dan blijft de klacht alleen maar verergeren. Het is dus handig dat je die les leert.”

  In de opleiding Holistic Movement Coach leer je heel specifiek ontdekken waar een klacht vandaan komt. Je leert ontladingsoefeningen en gesprekstechnieken om direct tot de kern te komen. Naast deze opleiding heeft Dennis nog een andere opleiding ontwikkeld. In de opleiding Holistic Movement Trainer ligt de focus op het gezonder, sterker en vitaler maken van het lichaam. Hierdoor kunnen de geest en de emoties meegroeien met die ontwikkeling. 

  Dennis vertelt: “Het is mij sterk opgevallen dat de studenten en cliënten met wie ik werk niet alleen baat hebben bij de opleidingen en sessies voor hun eigen leven, maar dat meteen alles en iedereen daaromheen mee verandert. De familierelaties, liefdesrelaties en vriendschappen verbeteren. De werksituatie verandert. Er zit een fundamenteel rimpeleffect in het werk wat je in jezelf doet.”

  Holistisch therapeut worden

  Als holistisch therapeut ondersteun je anderen op een holistische manier in hun zoektocht naar zelfkennis en zelfbewustzijn. Je speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de gezondheid en levenskwaliteit van mensen. Dit vraagt om een breed scala aan vaardigheden en een diep zelfinzicht. 

  Wil je ook ontdekken of het vak van een holistisch therapeut bij je past? Dan nodigen we je uit om ons gratis e-book te downloaden. Hierin lees je 10 stappen om holistisch therapeut te worden. De stappen zijn met zorg gekozen om je niet alleen praktische tips te geven, maar ook je persoonlijke groei te bevorderen. Je leert essentiële vaardigheden, krijgt beter inzicht in wat holistische therapie inhoudt en ontwikkelt een duidelijk actieplan om vol vertrouwen je eventuele nieuwe carrière te starten.

  Tekst: Annelon Geluk

  Gratis e-book 'Holistisch therapeut worden'

  Wil je ontdekken of het vak van een holistisch therapeut bij je past? In ons e-book lees je 10 stappen om holistisch therapeut te worden. Je krijgt inzicht in wat holistische therapie inhoudt en ontwikkelt een duidelijk actieplan om vol vertrouwen je eventuele nieuwe carrière te starten.

  Download e-book

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Nu aanmelden

  Aanmelden voor onze nieuwsbrief

 • Info
 • Bedrijf
 • Volg ons
 • Copyright © | Con Amore B.V. | 2024