fbpx
 • nl en
 • Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors
 • Magazine
 • Menu
 • Info
 • Contact
 • Con Amore Opleidingen
  p/a BounceSpace
  Overtoom 141
  1054 HG Amsterdam
  085 888 9315 info@conamore.com
 • Volg ons
 • Terug naar artikelen overzicht

  Hoe word je een holistisch therapeut?

  Als holistisch therapeut help je je cliënten om alle gebieden in hun leven met elkaar in balans te brengen. In deze blog lees je wat een holistisch therapeut doet en hoe je zelf holistisch therapeut kunt worden.
  Download e-Book 'Holistisch therapeut worden'

  Als holistisch therapeut help je je cliënten om alle gebieden in hun leven met elkaar in balans te brengen. Dit doe je door niet alleen naar de directe klacht te kijken, maar naar de mens als geheel. Je gaat uit van de samenhang tussen lichaam, geest en ziel. Je houdt je bezig met verschillende factoren die van invloed zijn op iemands gezondheid en levenskwaliteit, zoals fysieke, mentale, emotionele en spirituele factoren. In deze blog lees je meer over wat een holistisch therapeut doet en welke stappen je kunt nemen om zelf holistisch therapeut te worden.

  Wat doet een holistisch therapeut?

  Een holistisch therapeut helpt zijn cliënt om alle gebieden in zijn leven met elkaar in balans te brengen. In plaats van slechts één specifieke klacht of één specifiek symptoom te behandelen, richt een holistisch therapeut zich dus op de totale persoon. Het doel van holistische therapie is om de cliënt te helpen een gezonde balans te vinden in zijn leven, waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten van zijn bestaan.

  Als holistisch therapeut creëer je een veilige ruimte, zodat je cliënt zijn emoties kan uiten en beter leert begrijpen. Je kunt je cliënt ondersteunen met zijn vitaliteit, met het ontwikkelen van een positieve mindset of hem helpen inzicht te krijgen in zijn levensdoelen. Ook moedigen holistische therapeuten preventieve zorg en zelfzorg aan. Vaak heb je als therapeut een educatieve rol, waarbij je je cliënten motiveert om zelf aan hun welzijn te werken. Je werkt binnen de grenzen van je vakgebied en kunt met andere zorgprofessionals samenwerken om je cliënt zo goed mogelijk te ondersteunen.

  De precieze behandelingen variëren tussen verschillende holistische therapeuten, omdat ze hun methoden aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van hun cliënten. Wat zij wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze hun behandelingen aansluiten op vijf holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.

  Een holistisch therapeut kijkt naar de mens als geheel

  Hoewel holistische zorg de laatste jaren is gegroeid in populariteit, is het beslist geen new kid on the block. De principes van holisme worden al eeuwenlang toegepast in verschillende culturen en tradities over de hele wereld. De fundamenten van ‘holistisch denken’ zijn terug te voeren tot oude beschavingen zoals die in China (met de traditionele Chinese geneeskunde), India (met Ayurveda) en Griekenland. Deze culturen erkenden eeuwen geleden al de samenhang tussen lichaam, geest en ziel.

  Het woord holisme vindt zijn oorsprong in het Griekse woord holos, wat ‘geheel’ en ‘allesomvattend’ betekent. Wanneer je op een holistische manier ergens naar kijkt, let je op alle aspecten. De essentie ervan is dat alles met elkaar verbonden is. 

  Een holistisch therapeut kijkt dus naar de cliënt als geheel om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Zij kijkt niet alleen naar de ziekte, de diagnose of kwaal, maar naar alle gebieden van het leven. 

  Het doel van een holistisch therapeut is dus niet alleen het behandelen van de symptomen; ze graaft dieper dan dat. Zo kijkt een holistisch therapeut met nieuwsgierigheid naar eventuele blokkades op fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel vlak. Blokkades, disbalans of problemen in deze gebieden kunnen aan de basis liggen van de klacht die je cliënt ervaart.

  Vijf verschillende niveaus binnen het holisme

  Je weet nu dat een holistisch therapeut verder kijkt dan alleen een lichamelijke of psychische klacht. Alle gebieden die van invloed zijn op iemands gezondheid worden onder de loep genomen. 

  Stel dat er een man naar je praktijk komt met rugklachten. Deze cliënt heeft misschien al een hele reis achter de rug in de reguliere zorg om van zijn rugklachten af te komen. Als blijkt dat de klacht niet verholpen kan worden door alleen het behandelen van de rug, zoekt hij verder naar alternatieve therapieën.

  In de complementaire zorg, bijvoorbeeld bij een holistisch therapeut, wordt er verder dan alleen naar de rug gekeken. De klacht kan ergens anders vandaan komen dan vanuit de plek waar de klacht wordt ervaren. Je moet uitzoomen van de klacht naar de complete mens om het hele plaatje te zien en de oorzaak te vinden.

  Je bekijkt je cliënt vanuit de vijf verschillende niveaus binnen het holisme:

  1. Fysiek (lichamelijk)
   Waar heeft hij pijn in zijn rug? Straalt dit uit naar andere plekken? Welke voeding neemt hij tot zich? Neemt hij voldoende rust? Beweegt hij voldoende? Zit hij veel? Slaapt hij goed? Zijn er allergieën of darmproblemen?
  2. Emotioneel (emoties)
   Zijn er emoties die hij moeilijk kan uiten of vasthoudt? Wat kan er gedaan worden om emoties te begrijpen en uiten?
  3. Mentaal (gedachten, overtuigingen)
   Welk denkpatroon heeft de cliënt? Hoe beïnvloeden zijn gedachten zijn gedrag en welzijn? Aan welke overtuigingen houdt hij vast?
  4. Energetisch (meridianen en chakra’s)
   Heeft hij voldoende energie? Zijn er bepaalde blokkades? Waar stroomt de energie niet goed door in het lichaam? Waar kan ondersteuning geboden worden? Wat geeft hem energie?
  5. Spiritueel (dieperliggende oorzaak)
   Welke diepere oorzaken kunnen er achter deze klacht verscholen zijn? Waarom heeft hij rugpijn? Hoe is hij als persoon? Is hij bezig met zijn levensdoel? Ervaart hij zingeving in hetgeen wat hij doet? Is hij tevreden in het leven?

  Als therapeut is het aannemen van een holistische visie van belang om je cliënten op een completere manier te ondersteunen. Door het begrijpen en integreren van deze vijf niveaus kun je werken aan holistische genezing en het welzijn van je cliënten.

  Ontdek of het werk als holistisch therapeut bij jou past

  Als holistisch therapeut ondersteun je anderen op een holistische manier in hun zoektocht naar zelfkennis en zelfbewustzijn. Je speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de gezondheid en levenskwaliteit van mensen. Je kunt ze ondersteunen en begeleiden op verschillende levensgebieden, zoals gezondheid, relaties, seksualiteit, werk en spirituele groei. 

  Je werk draagt bij aan het algehele welzijn van je cliënten, waarbij je rekening houdt met emotionele, sociale en spirituele aspecten. Dit vraagt om een breed scala aan vaardigheden en een diep zelfinzicht. Om deze vaardigheden te leren en inzicht te krijgen in jezelf, kun je op zoek gaan naar een erkende beroepsopleiding op het gebied van holistische therapie.

  Wil je eerst ontdekken of het vak van een holistisch therapeut bij je past? Dan nodigen we je uit om ons gratis e-book te downloaden. Hierin lees je 10 stappen om holistisch therapeut te worden. De stappen zijn met zorg gekozen om je niet alleen praktische tips te geven, maar ook je persoonlijke groei te bevorderen. Je leert essentiële vaardigheden, krijgt beter inzicht in wat holistische therapie inhoudt en ontwikkelt een duidelijk actieplan om vol vertrouwen je eventuele nieuwe carrière te starten.

  Tekst: Annelon Geluk

  Gratis e-book 'Holistisch therapeut worden'

  Wil je ontdekken of het vak van een holistisch therapeut bij je past? In ons e-book lees je 11 stappen om holistisch therapeut te worden. Je krijgt inzicht in wat holistische therapie inhoudt en ontwikkelt een duidelijk actieplan om vol vertrouwen je eventuele nieuwe carrière te starten.

  Download e-book

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Nu aanmelden

  Aanmelden voor onze nieuwsbrief

 • Info
 • Bedrijf
 • Volg ons
 • Copyright © | Con Amore B.V. | 2024