• nl en
  • Magazine
  • Menu
  • Info
  • Contact
  • Con Amore Opleidingen
    p/a BounceSpace
    Overtoom 141
    1054 HG Amsterdam
    085 888 9315 info@conamore.com
  • Volg ons
  • Terug naar artikelen overzicht

    Functional Fascia Release: onderhoudsbeurt voor het lichaam

    Functional Fascia Release brengt het lichaam in balans door het laten ontspannen van het bindweefsel. Annelies omschrijft haar behandeling in geuren en kleuren.

    Functional Fascia Release

    Al gehoord van Functional Fascia Release? Dit is een nieuwe lichaamsgerichte therapie uit de Verenigde Staten die ook langzaam in Nederland terrein wint. Functional Fascia Release brengt het lichaam in balans door het laten ontspannen van het bindweefsel. Con Amore redacteur Annelies probeert het uit.

    “Je staat stabiel en ik zie een krachtige en sterke houding”, zegt Cas Rooseboom terwijl hij aantekeningen maakt. Ik sta in zijn behandelkamer van Loft Lifestyle Salon in Bussum. Cas is gezondheidsinstructeur en biedt sinds kort Functional Fascia Release aan. “Mijn vrouw deed de opleiding en ik was haar proefkonijn. De snelle en blijvende resultaten die ik waarnam, waren zo overtuigend dat ik de opleiding ben gaan volgen. Het sluit daarbij ook nog eens perfect aan op mijn praktijk met acupunctuur, massage, beweging en meditatie”.

    De totale behandeling bestaat uit drie sessies van anderhalf uur, elk met een week ertussen. De eerste sessie is gericht op de voeten t/m bekken, de tweede sessie op bekken t/m hoofd en derde sessie wordt alles geïntegreerd met speciale aandacht voor de wervelkolom. “In andere therapieën, zoals chiropractie en fysiotherapie, wordt de wervelkolom als uitgangspunt genomen, maar bij Functional Fascia Release wordt de samenhang van het gehele lichaam als uitgangspunt genomen. Het is gebaseerd op de kennis van Anatomy Trains; een studie naar de fascia, fascia meridianen en hoe de fascia zich in het hele lichaam gedraagt. Als er iets in de voet verandert, kan dit invloed hebben op bijvoorbeeld de schouder.”

    Wat is fascia?

    Maar wat is fascia eigenlijk? Ons lichaam kent drie soorten bindweefsel en fascia is daar een van. De andere twee zijn ligamenten en pezen. Fascia ligt rond de spieren, botten en gewrichten en ondersteunt en beschermt het lichaam. Je kan het vergelijken met het velletje binnenin een grapefruit. Het houdt het vruchtvlees bij elkaar en geeft structuur maar functioneert wel op zichzelf. Je kan je voorstellen dat als het velletje ergens strak staat, dit invloed heeft op de rest van het vruchtvlees. Zo werkt het ook in het lichaam. Als de fascia ergens strak komt te staan, door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kan dit invloed hebben op andere plekken in het lichaam.

    Behandelmethode Functional Fascia Release

    Al jarenlang heb ik last van een zeurende pijn tussen mijn schouderbladen. Ik ben benieuwd of Functional Fascia Release iets kan betekenen. De behandeling is een samenwerking tussen cliënt en therapeut. Het is geen passieve behandeling waarbij je anderhalf uur op de bank ligt, opstaat en naar huis gaat. Functional Fascia Release bestaat uit een combinatie van bewegen, manipulaties en specifieke losmaakoefeningen zowel op als naast de massagebank. Elke behandeling wordt afgesloten met een oefening om thuis te doen, zodat veranderingen geïntegreerd kunnen worden. Heel anders dan bijvoorbeeld deep tissue release waarbij de fascia wordt losgemaakt door de masseur en de cliënt stil ligt, of zit, op de massagebank.

    We gaan verder met de bodyreading. Dit is een diagnose waarop de behandelstrategie gebaseerd wordt. Van alle vier de windrichtingen wordt een scan van mijn lichaamshouding gemaakt. Ik moet eerst mijn armen bewegen, lopen en wat andere oefeningen doen. Ook wordt er een foto gemaakt. Dit gebeurt aan het begin van elke sessie. Met deze foto’s wordt aan het einde het veranderingsproces zichtbaar. Het helpt om de veranderingen te herkennen.

    Drie categorieën ‘pijn’

    Na de bodyreading en foto gaan we van start. Cas begint met het losmaken van voornamelijk mijn linkervoet. Hij pakt mijn voet vast bij de hiel en terwijl hij een strijkende beweging maak, moet ik mijn voet in tegengestelde richting naar me toetrekken. Dit is erg pijnlijk. “Er zijn drie categorieën pijn: van buiten naar binnen zoals een stoot, zeurende pijn die je vasthoudt en scherpe pijn die je loslaat, een release, en ook niet meer terugkomt.” Mijn pijn valt duidelijk in de laatste categorie.

    Na de eerste reeks manipulaties moet ik een aantal rondjes om de bank lopen. “Wat voel je nu? Wat voelt anders?”, vraagt Cas. Het is lastig te benoemen, maar ik voel zeker verschil. Op deze manier volgen de onderbenen, bovenbenen, bekken en heupen. Na elke losmaakoefening of manipulatie loop ik een rondje. “Als je een uur ligt en daarna pas gaat staan, gaan veel veranderingen verloren. Het geheugen in het lichaam werkt zeer snel. Door elke keer een rondje te lopen, geef je het lichaam de kans om de veranderingen te integreren.”

    We sluiten af met een nekmassage op de bank. “Tijdens de sessie wordt er flink aan het lichaam geduwd en getrokken. Naast de ruimte die dit oplevert, wordt het lichaam ook belast met al deze nieuwe informatie. Om te zorgen dat die informatie goed opgenomen kan worden en ook als iets prettigs wordt ervaren, is het belangrijk om het lichaam tot rust te brengen aan het eind van de sessie. De nek, het staartbeen en de wervelkolom worden daarom altijd aan het eind van een sessie gedaan om het parasympathisch zenuwstelsel te activeren waardoor het lichaam van de actieve stand in relaxstand komt.” Ik stap inderdaad volledig ontspannen de behandelkamer uit.

    Emoties tijdens fascia behandeling

    Wat opvalt in de dagen erna is dat ik steeds meer let op hoe ik loop en hoe mijn lichaam voelt. Ook het looppatroon van anderen valt me opeens op. Iedereen loopt in een bepaald patroon. Tijdens de tweede sessie komen er bij het behandelen van mijn bekken, lendenspier en grote bilspier veel emoties los. Na deze sessie is de zeurende pijn tussen mijn schouderbladen weg, en nog steeds. Ik heb duidelijk iets losgelaten. Ook merk ik dat ik mijn voeten meer afrol bij het lopen. Hiervoor had ik de neiging om mijn voeten nogal plat (en lomp) neer te zetten.

    Een week later is het alweer tijd voor de derde en laatste sessie. Aan het einde van de sessie krijg ik ook de fotoserie te zien. Ik vraag aan Cas hoe ik nu het beste naar de foto’s kan kijken. “De foto’s zijn eigenlijk niet meer en minder een manier om de relatie met jouw lichaam te versterken. Jezelf letterlijk zien, is daar een onderdeel van. Wat zie je zelf?” Het eerste wat mij opvalt, is dat ik een stuk minder voorover ‘hang’ met mijn bovenlichaam. Mijn rechterschouder staat nog steeds iets meer naar beneden dan de linkerkant maar al wel een stuk minder. Ik vraag Cas waar ik nog aan kan werken. “Wat mij nog opvalt, is dat je knieën overstrekt zijn en je borst meer naar achteren staat ten opzichte van je bekken”.

    Je lichaam goed onderhouden

    Helaas is de sporadische pijn in mijn knieën niet weg, maar dat zal wellicht te maken hebben met die overstrekking. Iets om aan te werken. Verder moet ik erop letten dat ik mijn lendenspier niet overbelast met bootcamps en hardlopen. “In de moderne fitness is het gebruikelijk alleen je core te trainen. Naar mijn idee zou je je core juist uit zichzelf moeten laten bewegen met Tai Chi of dans”, legt Cas uit. Wellicht mijn bootcamps vervangen door Tai Chi?

    Toch voel ik me al met al weer een stuk verder op weg naar het vinden van balans in mijn lichaam en leven. Ik vraag me nog wel af waarom Cas de behandelingen geeft in een ‘lifestyle’ salon. “Dat is een bewuste keuze. Je gaat ook regelmatig naar de kapper. Waarom zou je je lichaam niet bijhouden? In de loop der jaren zijn we het gevoel met ons lichaam verloren, door alles wat je meemaakt als mens. Het idee is om dit vertrouwen weer terug te brengen.”  Dat kan ik alleen maar beamen.

    Door Annelies Kietselaer – 13 juli 2018 – Foto Maarten Nauw 

    “Therapeuten kunnen huisartsen veel zorg uit handen nemen”

    Huisartsen hebben het druk. En veel patiënten worden heel goed of soms beter geholpen binnen de complementaire zorg. Je bent dus hartstikke nodig als therapeut. Hoe krijg je die doorverwijzing? Integraal sportarts en Con Amore-docent Ria geeft tips.

    Lees verder

    Medische Basiskennis

    Tijdens deze opleiding leer je alles over het menselijk lichaam en lichamelijke processen. Haal de basiskennis in huis om je cliënten te begeleiden of door te verwijzen. De 12 lessen volg je volledig online, op locatie of in een blended learning variant.

    Bekijk opleiding

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Nu aanmelden

    Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Info
  • Bedrijf
  • Volg ons
  • Copyright © | Con Amore B.V. | 2023

    Wij gebruiken cookies op deze site om de gebruikerservaring te verbeteren.
    Lees hier hoe wij omgaan met deze data.