Mijn naam is Eran Ehrlich. Sport was mijn eerste grote fascinatie. En dan vooral hoe je het lichaam zover kunt krijgen dat het optimaal presteert. Dat was voor mij ook de reden om geneeskunde te gaan studeren: kennis vergaren over het gezonde functioneren van het lichaam. Al gauw kwam ik erachter dat er bij dat lichaam meer speelde: de psyche. Meer en meer verlegde ik mijn aandacht naar het geestelijk functioneren en na mijn afstuderen in 1997 ben ik een aantal jaar als algemeen arts in de psychiatrie gaan werken. Tussendoor maakte ik ook kennis met de bedrijfsgeneeskunde, waar ik het fenomeen stress beter leerde begrijpen en deed ik veel zelfkennis op tijdens een aantal grote fiets- en bergwandel reizen.
Intussen drong zich steeds meer de vraag aan me op waar we als mens vandaan komen en op wat voor manier we aan ons verleden gelinkt zijn. In welke mate heeft ons lichaam zich aangepast aan het moderne westerse leven en welke oerkrachten zijn nog steeds in ons werkzaam? En wat doet onze geest om die oerkrachten in goede banen te leiden en wat zijn de eventuele gevolgen daarvan?
Zo raakte ik behalve in de westerse medische benadering steeds meer geïnteresseerd in diverse oosterse visies. Ik ging onder meer mediteren, yoga, tai-chi en aikido beoefenen. Disciplines waarin lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Geleidelijk aan begon ik de opgedane kennis van west en oost aan elkaar linken tot een geïntegreerde medische visie en nam de behoefte toe om mijn opgedane inzichten via onderwijs te delen.
Hier had ik zoveel plezier in dat ik, na een aantal jaar het lesgeven met de medische praktijk te hebben gecombineerd, vier jaar geleden ben overgestapt op fulltime lesgeven. Op verschillende opleidingen geef ik het vak Medische Basiskennis. Het betreft hier allemaal opleidingen in de aanvullende sector, zoals bijvoorbeeld een academie voor massagetherapie en een yoga docentenopleiding.
Een van de functies die ik heb als docent Medische Basiskennis is die van bruggenbouwer. Ik vind het mooi om verschillende visies bij elkaar te brengen en tot een geheel te maken. Dat loopt als een rode draad door alle dingen die ik doe.
Omdat ik het leven geïntegreerd benader, zie ik de individuele gezondheid niet als een puur individuele aangelegenheid van lichaam en geest. Spirituele, sociale, culturele en milieufactoren hebben een grote invloed, die nog sterker is in een snel veranderende mondiale samenleving. Ook deze aspecten komen daarom in mijn lessen terug. En naast mijn lespraktijk probeer ik me ook in het dagelijks leven in te zetten voor welzijn in een bredere zin.
Geneeskunde
Meditatie
Yoga
Tai-chi
Aikido
Universitair Docent
Arts-docent
– Medische Basiskennis sinds 1999 (anatomie, fysiologie, pathologie, nascholingen)
– Psychosociale Basiskennis
– Schrijven van lesmaterialen
Wij gebruiken cookies op deze site om de gebruikerservaring te verbeteren.
Lees hier hoe wij omgaan met deze data.